0dienas
6stundas
24minūtes
09sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sitiens sejā Ķīnas līderim: Taivānas gaisa spēku emblēma kļūst arvien populārāka
foto: AFP/Scanpix
Pasaulē

Sitiens sejā Ķīnas līderim: Taivānas gaisa spēku emblēma kļūst arvien populārāka

Jauns.lv

Taivānas iedzīvotāji steidz iegādāties emblēmas, ko valkā viņu gaisa spēku piloti. Uz emblēmām attēlots Formozas melnais lācis, kas sit Vinniju Pūku, kurš simbolizē Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, vēsta CNN.

Sitiens sejā Ķīnas līderim: Taivānas gaisa spēku e...

Ķīna sestdien sāka trīs dienu ilgas militārās mācības ap Taivānu. Tās notiek dienu pēc tam, kad Taivānas prezidente Cai Inveņa atgriezās no īsas vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kur, neraugoties uz Pekinas brīdinājumiem, viņa tikās ar ASV Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Kevinu Makartiju.

Ķīnas cenzori jau sen ir vērsušies pret britu rakstnieka Alana Aleksandra Milna radītā Vinnija Pūka tēlu, jo izdomātais lācis tiek salīdzināts ar Ķīnas līderi.

Aleks Hsu, kurš ir izstrādājis emblēmu, savā veikalā to pārdod kopš pagājušā gada, bet pēc tam, kad Taivānas militāro ziņu aģentūra sestdien publicēja fotoattēlu, kurā emblēma redzama uz kāda gaisa spēku pilota rokas, viņš novēroja pasūtījumu skaita pieaugumu.

Uz emblēmas ir attēlots dusmīgs Formozas melnais lācis, kas tur Taivānas karogu un sit Vinniju Pūku. Tā ir atsauce uz to, ko pēdējo trīs gadu laikā aizvien biežāk nākas darīt salas pilotiem, jo Ķīna sūta aizvien vairāk lidmašīnu Taivānas pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā.

Apdraudētais Formozas melnais lācis tiek uzskatīts par Taivānas identitātes simbolu.

Taivānas Gaisa spēki aģentūrai “Reuters” sacīja, ka, lai gan tā īpaši neaicina savus karavīrus nēsāt šo emblēmu, kas nav viņu formas tērpa sastāvdaļa, tie saglabās atvērtu attieksmi pret jebko, kas paaugstina morāli.