foto: REUTERS/SCANPIX
Francija bloķē munīcijas iepirkšanu Ukrainai
Ukraiņu karavīrs pēc apšaudes Krievijas karaspēka virzienā netālu no frontes līnijas pie Bahmutas, Doneckas reģionā, 2023. gada 12. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 12. aprīlis, 20:24

Francija bloķē munīcijas iepirkšanu Ukrainai

Jauns.lv

Francija (vienīgā no Eiropas Savienības dalībvalstīm) bloķē ES līdzekļu piešķiršanu munīcijas iepirkšanai Ukrainai, atsaucoties uz avotu, ziņo Polijas aģentūra "Polska Agencja Prasowa".

Projekta finansēšanai, pret kuru vērsās Francija, paredzēts tērēt 2 miljardus eiro. Pusi summas vajadzēja nosūtīt ES dalībvalstīm, lai atlīdzinātu to piegāžu izmaksas, ko tās veikušas Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Taču Eiropas noliktavās trūkst šāviņu, tāpēc ES radās nepieciešamība tos iegādāties citās valstīs. Francija ir iestājusies pret šo ieceri, raksta aģentūra.

Otrs miljards no norādītās summas bija jāatvēl munīcijas ražošanas pasūtījumiem ES valstīs. Tomēr Francija noraidīja arī šo ideju, vēsta "The Insider".

"Projektā bija nolikums, ka munīcijas atlīdzināšana jāveic, tikai pamatojoties uz Ukrainas prasību. Parīze gan vēlas, nepaskaidrojot iemeslus, izslēgt šo situāciju... Tāpat Francija vēlas pievienot iespēju atmaksāt raķešu piegādes," pastāstīja aģentūras sarunu biedrs.

Daži Eiropas diplomāti uzskata, ka aiz Francijas nostājas "varētu stāvēt ieroču kompāniju lobēšana".