foto: EPA/Scanpix
Zelenska padomnieks: Ukraina varētu būt gatava apspriest Krimas nākotni ar Maskavu
Cilvēki, kas pazuduši Melnajā jūrā pie nogrimušo kuģu pieminekļa devītajā gadadienā kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas Simferopolē, Krimā, 2023. gada 18. martā.
Pasaulē
2023. gada 6. aprīlis, 16:20

Zelenska padomnieks: Ukraina varētu būt gatava apspriest Krimas nākotni ar Maskavu

Jauns.lv

Ukraina varētu būt gatava apspriest Krimas nākotni ar Maskavu, ja tās spēki sasniegs Krievijas okupētās pussalas robežu, izteicies Volodimira Zelenska padomnieks.

Prezidenta biroja vadītāja vietnieks Andrijs Sibiha intervijā laikrakstam "Financial Times" pauda Kijivas interesi par sarunām, ja Ukrainas spēki sasniegs reģiona administratīvo robežu gaidāmā Ukrainas pretuzbrukuma rezultātā, ko daudzi sagaida tuvāko mēnešu laikā.

"Ja mums izdosies sasniegt savus stratēģiskos mērķus kaujas laukā un kad būsim uz administratīvās robežas ar Krimu, mēs esam gatavi atvērt diplomātisko lapu, lai apspriestu šo jautājumu," sacīja Sabiha. Viņš piebilda: "Tas nenozīmē, ka mēs izslēdzam [Krimas] atbrīvošanas veidu, ko veic mūsu armija."

Bija neskaidrs, cik nopietni bija Sabiha izteikumi un vai tie varētu būt dezinformācija, kas liktu Maskavai domāt, ka Kijivas ofensīva koncentrēsies uz dienvidiem Krimas virzienā pēc iepriekšējiem veiksmīgiem Kijivas militārajiem maldināšanas centieniem pagājušajā gadā.

Tā kā uz Ukrainu turpinās Krievijas spiediens uz austrumu pilsētu Bahmutu un Zelenskis atkal dod mājienu uz izstāšanās iespējamību no turienes, šo izteikumu mērķis var būt arī Ukrainas sabiedrības morāles stiprināšana, projicējot pārliecību par jebkādas pretuzbrukuma veiksmes iespējamību.

Šķiet, ka diplomāta Sibiha komentāri atspoguļoja Zelenska iepriekšējo izteikumu apvērsumu, kurā viņš izslēdza miera sarunas līdz brīdim, kad Krievijas spēki pametīs visu Ukrainu, tostarp Krievijas okupēto Krimu.

Krima ir bijusi Krievijas okupācijā kopš 2014. gada februāra, un Maskava to nelikumīgi anektēja nākamajā mēnesī pēc izspēles referenduma.