Lukašenko vēlas, lai Putins Baltkrievijā izvieto jaudīgākus Krievijas kodolieročus
foto: AFP/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Pasaulē
2023. gada 5. aprīlī, 14:34

Lukašenko vēlas, lai Putins Baltkrievijā izvieto jaudīgākus Krievijas kodolieročus

Jauns.lv

Krievija Baltkrievijā varētu izvietot jaudīgus stratēģiskos kodolieročus papildus taktiskajām kodolgalviņām, ko Maskava jau plāno tur izvietot, piektdien valsts uzrunā sacīja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, ziņo CNN.

Lukašenko vēlas, lai Putins Baltkrievijā izvieto j...

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Maskava līdz jūlija sākumam Baltkrievijā pabeigs taktisko kodolieroču glabātavas būvniecību. Pēc vairāku dienu klusēšanas Lukašenko piektdien atzinīgi novērtēja šo soli, paziņojot, ka viņš ir pastiprinājis sarunas ar Putinu par taktisko un stratēģisko kodolieroču izvietošanu valstī.

Stratēģisko kodolieroču pieminēšana ir Lukašenko retorikas saasinājums. Ja taktiskās kodolgalviņas ir paredzētas izmantošanai ierobežotā kaujas laukā, piemēram, lai iznīcinātu kādu komandpunktu vai tanku kolonnu, tad stratēģiskās kodolgalviņas ir paredzētas veselu pilsētu iznīcināšanai. Krievija nav paziņojusi par plāniem nosūtīt stratēģiskos kodolieročus uz Baltkrieviju.

Lukašenko, kurš jau kādu laiku ir lūdzis Putinam kodolieročus, apgalvoja, ka Baltkrievijai tie nepieciešami, jo Ukrainas Rietumu sabiedrotie plāno pret viņu vērst apvērsumu. Viņš nepamatoti apsūdzēja Rietumvalstis, ka tās gatavojas iebrukt Baltkrievijā no Polijas.

"Ja būs nepieciešams, mēs ar Putinu pieņemsim lēmumu un ieviesīsim šeit stratēģiskos kodolieročus. Un viņiem tas ir jāsaprot... Mēs neapstāsimies ne pie kā, aizsargājot mūsu valstis un to iedzīvotājus," Baltkrievijas līdera teikto citē valsts medijs BELGA.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

Baltkrievija ir viens no nedaudzajiem Krievijas sabiedrotajiem karā pret Ukrainu. Lai gan šīs valsts bruņotie spēki nav tieši iesaistīti kaujās, Baltkrievija palīdzēja Krievijai 2022. gada februārī sākt iebrukumu Ukrainā, ļaujot Kremļa karaspēkam iekļūt valstī no tās teritorijas.

Pagājušajā nedēļā Putins paziņoja, ka Maskava jau ir nodevusi Baltkrievijai tuvā darbības rādiusa raķešu sistēmu “Iskander”. Ierīce var būt aprīkota ar kodolgalviņām vai parastajām kaujas galviņām. Tomēr Krievijas līderis sacīja, ka nenodos Lukašenko taktisko kodolieroču kontroli.

Lukašenko sacīja, ka Minska un Maskava pieliks "visas pūles un izmantos visus līdzekļus, lai nodrošinātu savu suverenitāti un neatkarību". Viņš īpaši apsūdzēja Poliju un tās "dedzīgos" rietumu kaimiņus, ka tie veido "noteiktu pulku, karognesēju, leģionu" formēšanu "sekojošam apvērsumam Baltkrievijā".