foto: ESO/M. Kornmesser /SWNS.COM
Nē, tas nebija citplanētiešu kuģis! Noslēpumainā kosmosa objekta noslēpums beidzot atrisināts
Mākslinieka vīzija, kā pēc varēja izskatīties "Oumuamua" komēta.
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 15:06

Nē, tas nebija citplanētiešu kuģis! Noslēpumainā kosmosa objekta noslēpums beidzot atrisināts

Jauns.lv

Zinātnieki beidzot atrisinājuši "starpzvaigžņu objekta" Oumuamua noslēpumu, kas, pēc astrofiziķu domām, varēja būt citplanētiešu kosmosa kuģis.

Kad Oumuamua komēta 2017. gadā svilpa garām Zemei, zinātniekus samulsināja tās neparastās īpašības. Komētas, kad tās tuvojas saulei, parasti paātrinās jo, tām uzkarstot to iekšienēesošais ledus pārvēršas ūdens tvaikos, kas tiek izmesti uz āru, darbojoties kā dabisks dzinējspēks.

Šī gāzes izmešana izpaužas kā putekļu aste vai spilgts oreols, ko sauc par “komu”, tomēr Oumuamuā nebija neviena no šīm pazīmēs, un tas joprojām paātrinājās. Tas daudziem lika domāt, ka Oumuamuā ir citplanētiešu kosmosa kuģis, ko darbina mākslīgs dzinējs.

Taču tagad pētnieki no Kalifornijas Universitātes Bērklijas un Kornela universitātes ASV ir nākuši klajā ar jaunu, vienkāršāku skaidrojumu. Astes vai oreola trūkums varētu būt tāpēc, ka mazā komēta izspieda plānu ūdeņraža gāzes apvalku, ko teleskopi nevarēja pamanīt.

Komētas, ko astronomi dēvē par “netīrajām sniega bumbām”, ir ledus, putekļu un akmeņu sakopojums, kas parasti nāk Orta mākoņu mūsu Saules sistēmas ārējā malā.

Tie virzās uz iekšējo Saules sistēmu, kad dažādi gravitācijas spēki izstumj tos no Orta mākoņa.  Tuvojoties saules izdalītajam siltumam, tie kļūst redzamāki, jo komētas sāk kust, izdalot ūdens tvaiku, putekļu un citu molekulu plūsmu, ko no to virsmas aizpūš saules starojums.

Tomēr 2017. gada 19. oktobrī zinātnieki Havaju salās pamanīja objektu, kas lidoja garām Zemei un kas izskatījās un darbojās nedaudz savādāk.