foto: AFP/Scanpix
"Indijas tēva" uzvārds neglābj — par mutes palaišanu opozīcijas līderim Gandijam piespriež cietumsodu
Rahuls Gandijs
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 13:48

"Indijas tēva" uzvārds neglābj — par mutes palaišanu opozīcijas līderim Gandijam piespriež cietumsodu

Jauns.lv

Indijas opozīcijas līderim Rahulam Gandijam piespriests divu gadu ieslodzījums par neslavas celšanu premjerministram Narendram Modi — kādā priekšvēlēšanu mītiņā Gandijs apgalvojis, ka visiem zagļiem ir kopīgs uzvārds “Modi”.

2019. gada aprīļa mītiņā Karnātakas štatā pirms pēdējām parlamenta vēlēšanām Gandijs vaicājis: “Kādēļ visiem šiem zagļiem ir uzvārds Modi? Niravs Modi, Lalits Modi, Narendra Modi.” Niravs Modi ir bēguļojošs dimantu magnāts, bet Lalits Modi ir uz mūžu diskvalificētais bijušais Indijas kriketa Premjerlīgas vadītājs.

Sūdzību pret Gandiju par neslavas celšanu bija iesniedzis Indijas valdošās Tautas partijas (Bharatiya Janata Party) deputāts Purnešs Modi, kurš apgalvoja, ka Gandijs cēlis neslavu visai Modi kopienai.

Tiesas spriedums, kuru Gandijs solījis pārsūdzēt, izraisījis pretrunīgu reakciju, daži tieslietu speciālisti norādījuši, ka tiesā nevar izskatīt tik vispārinātas prasības par neslavas celšanu, ja persona nevar uzrādīt konkrētu saikni ar sevi. “Ja cilvēks saka: “Visi juristi ir zagļi”, būdams jurists, es nevaru pret viņu iesniegt prasību tiesā par neslavas celšanu, ja nevaru parādīt, ka viņa apgalvojums ir vērsts tieši pret mani,” sacīja jurists Gautams Bhatia.

Turklāt runas brīvības aizstāvji apgalvo, ka likums pret neslavas celšanu neatbilst brīvības principiem, un politiķi to izmanto savu kritiķu apklusināšanai. 2016. gadā daži vadoši Indijas politiķi, tostarp Gandijs, vērsās tiesā ar pieteikumu, lai neslavas celšana tiktu dekriminalizēta, taču Indijas Augstākā tiesa to noraidīja, jo “tiesības uz runas brīvību nevar nozīmēt, ka pilsoņi var viens otram celt neslavu”.

Ja Gandi notiesājošais spriedums stāsies spēkā, radīsies jautājums, vai viņš var palikt parlamenta deputāts. Kaut gan spriedums lietā par neslavas celšanu nevar anulēt deputāta mandātu, taču tas var notikt, ja deputātu notiesā par noziegumu, kas paredz brīvības atņemšanu uz diviem vai vairāk gadiem.

Gandijs nāk no leģendārās Neru-Gandiju politiskās dinastijas, kas devusi Indijai trīs slavenus premjerministrus — pirmo neatkarīgās Indijas premjerministru Džavaharlalu Neru (1947-1964), pirmo sievieti šajā amatā, Neru meitu Indiru Gandiju (1966-1977 un 1980-1984) un visjaunāko premjeru, Neru mazdēlu Radživu Gandiju (1984-1989). Jāpiebilst, ka šiem Gandijiem nav radnieciskas saistības ar leģendāro "Indijas tēvu" Mahatmu Gandiju. Viņu pārstāvētā partija Indijas Nacionālais kongress ar dažu gadu pārtraukumu valdīja Indijā no neatkarības iegūšanas 1947. gadā līdz 2014. gadam, kad Modi Indijas Tautas partija to sakāva vēlēšanās, 2019. gadā atkārtojot savu panākumu. Nākamās parlamenta vēlēšanas ir paredzētas 2024. gadā.