foto: EPA/Scanpix
Francijā protestu dēļ bloķēti ceļi; streiko arī naftas pārstrādes rūpnīcu darbinieki
Protestētāji Francijā piektdien bloķējuši svarīgu apvedceļu pie Parīzes.
Pasaulē
2023. gada 17. marts, 12:19

Francijā protestu dēļ bloķēti ceļi; streiko arī naftas pārstrādes rūpnīcu darbinieki

Jauns.lv/LETA

Protestētāji Francijā piektdien bloķējuši svarīgu apvedceļu pie Parīzes un pastiprinājuši streikus naftas pārstrādes rūpnīcās, tādējādi paužot neapmierinātību ar valdības lēmumu īstenot prezidenta Emanuela Makrona virzīto pensiju reformu bez apstiprināšanas parlamenta apakšpalātā.

"Makron, nē!" Francijā cilvēki iet demonstrācijās, streiko un lamā prezidentu, protestējot pret pensiju reformu. 2023. gada janvāris-marts

gallery icon

Šāds valdības lēmums plašas protesta akcijas Francijā izraisīja jau ceturtdienas vakarā, policijai valstī aizturot vairāk nekā 300 cilvēkus, ziņo Iekšlietu ministrija.

Piektdienas rītā aptuveni 200 protestētāji uz brīdi bloķēja apvedceļu pie Francijas galvaspilsētas.

Arodbiedrības CGT locekle no lielveikalu tīkla "Monoprix" Sumaja Gentē norādīja, ka ir saniknota un turpinās protestēt, kamēr likumprojekts par pensiju reformu netiks atcelts.

Tikmēr enerģētikas sektorā streika dēļ darbs lielā naftas pārstrādes rūpnīcā tiks apturēts līdz nedēļas nogalei vai pirmdienai. Streiku dēļ samazinājies arī piegādātās degvielas apjoms no citām naftas pārstrādes rūpnīcām, vēsta CGT.

Pensiju sistēmas reforma ir viens no Makrona otrās prezidentūras stūrakmeņiem, un, neskatoties uz plašajiem protestiem,valdība stingri apņēmusies to īastenot.