Arī katoļu baznīcā pavasaris? Iespējams, pārskatīs garīdznieku obligātā celibāta prasību
foto: Grzegorz Galazka/SIPA
Pāvests Francisks
Pasaulē

Arī katoļu baznīcā pavasaris? Iespējams, pārskatīs garīdznieku obligātā celibāta prasību

Jauns.lv

Pāvests Francisks uzskata, ka garīdznieku celibāts ir pagaidu pasākums un ir iespējams apsvērt tā pārskatīšanu, vēsta “Daily Mail”.

Arī katoļu baznīcā pavasaris? Iespējams, pārskatīs...

XI gadsimtā ieviestā garīdznieku celibāta prasība bija tikai “pagaidu priekšraksts” un nav nekādu pretrunu, ja garīdznieks izvēlas precēties. “Tas nav mūžīgs atšķirībā no ordinēšanas par garīdznieku, kas ir uz visiem laikiem — patīk vai ne. No otras puses, celibāts ir disciplīna,” viņš sacīja intervijā Argentīnas izdevumam “Infobae”.

Pāvests norādīja uz pareizticīgo baznīcas praksi, kur pirms ordinācijas ir izvēle — precēties vai ievērot celibātu.

Katoļu baznīca ieviesa garīdznieku celibātu finansiālu motīvu dēļ, jo garīdznieki bez bērniem, visticamāk, savu mantu atstātu baznīcai. Kaut gan Vatikāns uzspiež celibāta ievērošanu, pastiprinās aicinājumi to atcelt. Vācijas katoļu baznīca nesen nobalsoja par rezolūciju, aicinot pāvestu atcelt celibāta prasību. Pāvesta izteikumi liecina par atkāpšanos no 2019. gadā paustās nostājas, ka celibāts bija “dāvana” baznīcai un nav pieļaujams “celibāts pēc izvēles”.

Pagājušajā nedēļā Vācijas sinodālā asambleja katoļu baznīcas reformēšanas pieņēma rezolūciju, aicinot pāvestu pārskatīt celibāta prasību. Pērn Minhenes arhibīskaps, kardināls Reinhards Markss aicināja izbeigt obligātā celibāta praksi. “Visiem būtu labāk, ja radītu iespēju, kad var būt gan celibātu ievērojoši, gan precēti priesteri,” viņš izteicās Vācijas laikrakstam “Süddeutsche Zeitung”. “Dažiem priesteriem būtu labāk, ja viņi būtu precēti, Ne tikai seksuālu iemeslu dēļ, bet tādēļ, ka tas būtu labāk viņu dzīvei un viņi nebūtu tik vientuļi,” viņš piebilda. “Es domāju, ka nevar turpināties tā, kā ir pašlaik.”