foto: AP/Scanpix
Četri baņķieri Šveicē apsūdzēti par palīdzēšanu Putinam slēpt miljonus
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, pa kreisi, pasniedz medaļu Krievijas čellistam Sergejam Rolduginam apbalvošanas ceremonijas laikā Kremlī, Krievijā, ceturtdien, 2016. gada 22. septembrī.
Pasaulē
2023. gada 8. marts, 20:45

Četri baņķieri Šveicē apsūdzēti par palīdzēšanu Putinam slēpt miljonus

Jauns.lv

Četri baņķieri stājušies Šveices tiesas priekšā. Viņi apsūdzēti par palīdzēšanu slēpt desmitiem miljonu franku Vladimira Putina vārdā.

Vīrieši, kuri ieņēma vadošus amatus Krievijas "Gazprombank" Šveices filiālē, tiek apsūdzēti par palīdzēšanu Sergejam Rolduginam – Krievijas prezidenta tuvam draugam, kurš tiek dēvēts par “Putina maku” – pārvietot miljonus caur Šveices banku kontiem.

Apsūdzētie ir trīs Krievijas un viens Šveices pilsonis. Viņi apsūdzības noraidīja.

Tiek ziņots, ka Putina vecākās meitas Marijas krusttēvs Roldugins laikā no 2014. līdz 2016. gadam Šveices kontos ieskaitījis 50 miljonus dolāru, bez ticama skaidrojuma, no kurienes šī nauda nākusi. Viņš arī plānoja ik gadu ieskaitīt vairāk nekā 10 miljonus dolāru Šveices kontos, izmantojot sarežģītu čaulas kompāniju tīklu.

Šveices prokurori tiesai norādīja, ka baņķieri nav izdarījuši pietiekami daudz, lai noteiktu līdzekļu patiesā labuma guvēja identitāti.

Roldugins bija oficiāli nosaukts divu kontu īpašnieks, kas tika atvērts "Gazprombank Switzerland" 2014. gadā. Tomēr nebija pierādījumu, kas pierādītu Roldugina līdzekļu avotu.

Roldugins iepriekš laikrakstam "New York Times" sacīja, ka viņš nav uzņēmējs un noteikti nav miljonārs.

"Visi pierādījumi ir pretrunā ar to, ka Sergejs Roldugins ir patiesais īpašnieks," tiesā sacīja prokurors Jans Hofmans.

Aizstāvības advokāts Bernhards Letšers sacīja, ka nav pierādījumu, ka Roldugins nav patiesais īpašnieks. "Ar šaubām par patiesā īpašnieka identitāti no krimināltiesiskā viedokļa nepietiek," viņš sacīja tiesā.

Apsūdzībā teikts: "Ir labi zināms, ka... Putinam oficiāli ir tikai 100 000 Šveices franku ienākumi un viņš nav turīgs, bet patiesībā viņam ir milzīgi aktīvi, kurus pārvalda viņam pietuvinātas personas."

Putins iepriekš ir teicis, ka Roldugins ir draugs, izcils mūziķis un labvēlis, kurš godīgi nopelnījis naudu no mazākuma līdzdalības Krievijas uzņēmumā.

Kremlis jau iepriekš ir noraidījis apgalvojumus, ka Roldugina līdzekļi ir saistīti ar Krievijas līderi, nosautot to arī par "putinofobiju". Kremlis arī ziņoja, ka Putina finanses ir publiski pieejamas, jo viņš regulāri deklarējis savus īpašumus un rādījis savu algu Krievijas vēlētājiem.

Roldugina iespējamo lomu kā Putina afērā 2016. gadā atklāja "Panamas dokumenti", izmeklēšanu, ko publicēja "The Guardian" sadarbībā ar citiem medijiem, tostarp Starptautisko pētniecisko žurnālistu konsorciju Vašingtonā un vācu laikrakstu "Süddeutsche Zeitung".