foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas pilsonis uz vairākiem mēnešiem iestrēdzis Dienvidkorejas lidostā
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 18:36

Krievijas pilsonis uz vairākiem mēnešiem iestrēdzis Dienvidkorejas lidostā

Jauns.lv

Kāds Krievijas pilsonis, bēgot no mobilizācijas, paliek Dienvidkorejas lidostā uz vairākiem mēnešiem, ziņo CNN.

Viņš ir viens no pieciem krievu vīriešiem, kuri pagājušajā gadā iestrēga Inčonas starptautiskajā lidostā, mēģinot izvairīties no Maskavas pavēles par mobilizāciju karam Ukrainā. Dienvidkorejas Tieslietu ministrija noraidīja viņu pieteikumus bēgļa statusa saņemšanai, faktiski atstājot viņus lidostā neziņā.

Baidoties atgriezties Krievijā, viņi sāka nakšņot lidostā, pārtiekot no Dienvidkorejas imigrācijas departamenta izdalītā ēdiena.

Krievijas pilsonim un vēl vienam no vīriešiem šonedēļ ļāva atstāt lidostu, un viņi tika izmitināti valdības aizturēšanas iestādē - Imigrācijas uzņemšanas centrā -, kamēr turpinās viņu strīds ar ministriju. Pārējie trīs palika lidostā. Nav skaidrs, kāpēc vīrieši nemēģināja nokļūt kādā citā valstī, tiklīdz sastapās ar grūtībām Dienvidkorejā.

Pieteikšanās bēgļa statusa saņemšanai Dienvidkorejā var aizņemt mēnešus vai pat gadus, taču Krievijas pilsonim šī pagaidām ir labākā alternatīva, lai gan Krievijā viņam nācās atstāt sievu un septiņus gadus veco dēlu.

Vīrietis aizbēga no Krievijas pagājušā gada oktobrī pēc tam, kad prezidents Vladimirs Putins aicināja mobilizēt 300 000 vīriešu, lai iesaistītos karā Ukrainā. Viņš bija viens no simtiem tūkstošu cilvēku, kas pameta dzimteni.

Viņš baidījās, ka būs viens no pirmajiem, kas tiks nosūtīti uz frontes līniju, jo viņš ir reģistrēts kā opozicionārs.

"Es jutos briesmīgi, jo esmu protestējis pret karu. Tad es nolēmu, ka man jāatstāj Krievija," viņš teica, piebilstot, ka Ukrainā jau ir gājuši bojā seši viņa draugi.

Viņa pirmais plāns bija doties uz Kazahstānu, taču viņš pārdomāja, kad uzzināja, ka šī valsts deportē bēgošos krievus.