foto: unsplash.com
Grūtniece Floridas cietumā uzstāj, ka viņas nedzimušais bērns ir pretlikumīgi ieslodzīts
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2023. gada 22. februāris, 21:52

Grūtniece Floridas cietumā uzstāj, ka viņas nedzimušais bērns ir pretlikumīgi ieslodzīts

Jauns.lv

Par slepkavību aizturēta sieviete Floridā sūdzas, ka pārkāptas viņas nedzimušā bērna cilvēktiesības, raksta BBC.

Iveta Harela bija sestajā grūtniecības nedēļā, kad viņa nāvējoši sašāva citu sievieti. Cietumā gaidot tiesu, apsūdzētā apgalvo, ka viņas nedzimušais bērns ticis pretlikumīgi aizturēts.

Floridas tiesā iesniegtajā petīcijā Harelas kundzes advokāts norāda, ka cietuma darbinieki ir apdraudējuši bērnu, jo "trūkst saprātīgas un nepieciešamās pirmsdzemdību aprūpes".

Strīds radies, pateicoties ASV jaunpieņemtajam likumam, kas norāda, ka auglis ir persona ar tiesībām. Ideja, ka vēl nedzimis bērns ir persona, kurai piemērojama konstitucionāla aizsardzība un cilvēktiesības, ir guvusi spēku kopš ASV Augstākā tiesa pagājušajā vasarā atcēla sieviešu tiesības uz abortu.

Reliģiozo cilvēku aktivitātes pie pēdējās Misisipi abortu klīnikas

"Tas bija slepkava, tas bija abortu veicējs" - tā trešdien, ierodoties darbā, tika sagaidīts ārsts pie pēdējās atvērtās abortu klīnikas ...

gallery icon

Harelas kundzes "nedzimušais bērns ir persona, kā noteikts Floridas konstitūcijā un Amerikas Savienoto Valstu konstitūcijā", rakstīts aizturētās advokāta Viljama Norisa juridiskajā iesniegumā. 

Iesniegums rakstīts nedzimušā bērna vārdā, un tajā tiek izteikta prasība atbrīvot Harelu no cietuma līdz bērna piedzimšanai, lai grūtniece varētu saņemt pienācīgu aprūpi.

Zināms, ka 24 gadus vecā sieviete nav atzinusi savu vainu. Slepkavība notikusi pērnā gada jūlijā. Saskaņā ar sievietes advokāta sacīto, viņa rīkojusies pašaizsardzības nolūkā, "baidoties par savu un nedzimušā bērna dzīvību".

Advokāts apgalvo, ka cietumā viņa kliente nav saņēmusi viņai nepieciešamos pirmsdzemdību vitamīnus, pārtiku un šķidrumus. Vienubrīd viņa atstāta transporta furgonā bez kondicioniera, gaisa temperatūrai pārsniedzot 38 grādus pēc Celsija.

Pēdējā medicīniskā apskate Harelai veikta oktobrī, piebilda Noriss, norādot, ka neesot pat skaidrs, kurā grūtniecības nedēļā sieviete ir un kad gaidāmas dzemdības.