foto: AP/Scanpix
Baidena administrācija aicina Ukrainu nekavēties ar pretuzbrukumu
Ukrainas karavīri tuvu frontes līnijai Avdīvkā, Doneckas reģionā, 2023. gada 19. februāris.
Pasaulē
2023. gada 20. februāris, 11:42

Baidena administrācija aicina Ukrainu nekavēties ar pretuzbrukumu

Jauns.lv

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija aicinājusi ukraiņu līdera Volodimira Zelenska komandu "nostiprināt panākumus", ko Ukrainas bruņotie spēki sasnieguši frontē, un, iespējams, sākt jaunu pretuzbrukumu. Tā vēsta laikraksts "Politico", atsaucoties uz avotiem ierēdņu vidū.

Tāpat Baltajā namā ieteica Kijivai gatavoties pretuzbrukumam tagad, kamēr bruņojums no ASV un Eiropas nāk bez šķēršļiem. Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, Baidena administrācija ir nobažījusies, ka atbalsts no Eiropas valstu puses varētu tikt ierobežots.

Vašingtonā palīdzības sniegšanu Ukrainai joprojām atbalsta kongresmeņi no abām partijām - Demokrātiskās un Republikāņu. Taču daži Baidena administrācijas ierēdņi baidās, ka nākotnē sūtīt militāro palīdzību Kijivai varētu būt sarežģītāk pieaugošās pretošanās dēļ pārstāvju palātā, kur vairākums ir republikāņiem.

Kā vēsta laikraksts, Baltais nams ieteicis Kijivai nevilcināties ar pretuzbrukumu laikā, kad gaidāms Baidena brauciens uz Poliju, kas notiks 20. februārī — sagaidot Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienu, raksta "Meduza".

Vizītes laikā Baidens tiksies ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu un NATO līderiem, kā arī uzsvērs nepieciešamību turpināt atbalstu Kijivai. Polijas mediji ziņoja arī par Baidena iespējamo tikšanos ar Zelenski šī brauciena gaitā. Baltajā namā stāstīja, ka šādas tikšanās plānos neesot.