foto: dbtravel / Alamy/ Vida Press
Restorānus Japānā pārņēmis "suši terorisma" vilnis
Suši konveijers ir Japānā izplatīts restorāna veids.
Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 13:01

Restorānus Japānā pārņēmis "suši terorisma" vilnis

Jauns.lv

Japānas suši restorāni nonākuši policijas izmeklēšanas centrā pēc tam, kad sociālajos tīklos nonākuši video, kuros redzams suši restorānu klientu huligānisms.

Pēdējo dienu incidenti ir izraisījuši vadošā Japānas suši konveijera restorānu ķēdes akciju cenu kritumu un likuši uzņēmējiem pārdomāt veidu, kā klientiem tiek pasniegts ēdiens.

Suši konveijers ir Japānā izplatīts restorāna veids. Šķīvji, uz kuriem sakārtoti dažāda veida suši, tiek izvietoti uz rotējošas konveijera lentes, kas vijas cauri restorānam un virzās garām katram galdiņam. Klienti var no kustīgās lentes paņemt to, kas nu kuram labāk kārojas.

Parasti ir diva veida lentes — lēnā lente ir ar ēdieniem, kas pieejami jebkuram apmeklētājam, bet ātrā lente nogādā klientiem konkrētus viņu pasūtījumus pie noteiktā galdiņa. 

Tomēr lietotnē "Twitter" un citos sociālajos medijos parādījušies vairāki video, kuros redzams, kā to iesaukusi sabiedrība, "suši terorisms". Jānorāda gan, ka daži video, kas guvuši popularitāti, ir mēnešiem un pat gadiem veci.

Vienā no populārākajiem video, kas skatīts teju 40 miljonus reižu, redzams, kā kāds pusaudzis paņem sojas mērces pudeli un nolaiza tās augšdaļu. Tad viņš paņem vienu no klientiem pieejamajām tējas krūzītēm un aplaiza tās malu. Pa rotējošo lenti pusaudzim tuvojoties šķīvim ar suši, viņš aplaiza pirkstus un pēc tam ar tiem pabaksta suši, ko pēc tam, visticamāk, ēdīs kāds restorāna klients.

Citos videoklipos redzams, kā cilvēki uz garām slīdošajiem suši uzliek stipro vasabi mērci, kā arī laiza karoti, ar kuru visiem klientiem tējas pagatavošanai iespējams iebērt zaļās tējas pulveri.

Lai gan nelielais incidentu skaits diez vai norāda uz noziedzības vilni, videoklipi ir izraisījuši satraukumu Japānā, kur šī restorānu veida nozares vērtība tiek lēsta 740 miljardu Japānas jenu vērtībā.

Sabiedrība arī pauž sašutumu par līdzcilvēkiem, kuri neievēro valstī pastāvošos augstos higiēnas standartus.

"Tas ir slimi," raksa kāds "Twitter" lietotājs, vēl citam piebilstot: "Es vairs nespēju apmeklēt suši restorānus ar konveijera lenti."

Restorānu tirgus līderis "Sushiro" paziņojis, ka pusaudzis, kurš redzams video, ir atvainojies, tomēr pret viņu ierosināta krimināllieta. Šāda klienta uzvedības dēļ restorāns ir nomainījis visas sojas mērces, kā arī pārmazgājis tējas krūzes. Pieņemts lēmums arī izvietot garšvielas un galda piederumus pie apkalpojošā personāla nevis katra galdiņa atsevišķi, kā tas bijis līdz šim.

Divas citas restorānu ķēdes, "Hama Sushi" un "Kura Sushi", arī paziņojušas, ka plāno uzsākt tiesvedību, kā arī uzstādīt kameras virs konveijera lentēm, lai uzraudzītu klientus.