Austrālija atsakās rīkot valsts bēres par pedofiliju notiesātajam un vēlāk attaisnotajam kardinālam
foto: VIA REUTERS
Kardināls Džordžs Pells un pāvests Francisks
Pasaulē

Austrālija atsakās rīkot valsts bēres par pedofiliju notiesātajam un vēlāk attaisnotajam kardinālam

Jauns.lv

Kardinālam netiks rīkotas valsts bēres, lai netraumētu no garīdznieku vardarbības cietušās personas, paziņoja Viktorijas štata premjerministrs Daniels Endrūss, kurš diez vai apmeklēšot šo ceremoniju.

Austrālija atsakās rīkot valsts bēres par pedofili...

Austrālijā dzimušais kardināls Džordžs Pells nomira 10. janvārī Romā 81 gada vecumā. Kardināls Pells bija Romas katoļu baznīcas augstākā ranga garīdznieks, kurš atzīts par vainīgu pedofilijā, kaut gan vēlāk attaisnots.

Austrālijas augstākās amatpersonas nereti mēdz piedāvāt valsts bēru rīkošanu sabiedriski nozīmīgām personām, piemēram, pērn šādu godu izpelnījās pāragri mirusī Austrālijā ārkārtīgi populārā kriketa zvaigzne Šeins Vorns. Tomēr ne vienmēr nelaiķu ģimenes piekrīt šādam pagodinājumam. Piemēram, 2006. gadā nelaimes gadījumā mirušā slavenā dzīvnieku aizsardzības popularizētāja Stīva Ērvina ģimene izvēlējās “krokodilu mednieku” klusā ceremonijā apbedīt viņa izveidotā un lolotā zoodārza teritorijā.

Kardināls Pells bija Melburnas un Sidnejas arhibīskaps, pirms kļuva par vienu no galvenajiem pāvesta palīgiem. 2014. gadā viņam tika uzdots pārraudzīt Vatikāna finanses, bet 2017. gadā viņš atstāja savu amatu un atgriezās Austrālijā, lai stātos tiesas priekšā par apsūdzībām bērnu seksuālā izmantošanā.

Pells bija visietekmīgākais katolis Austrālijā, taču daudzi viņu necieta par to, ka baznīcas augstākās amatpersonas ignorē bērnu seksuālās izmantošanas problēmu. Vēsturiskā izmeklēšanā tika konstatēts, ka jau pērnā gadsimta septiņdesmitajos gados viņš zināja par vietējo garīdznieku pedofiliju, taču apgalvoja, ka tas neesot pierādīts.

Turklāt negatīvo attieksmi pret Pellu uzkurināja arī viņa izstrādātā pirmā Austrālijas baznīcas upuru kompensācijas shēma. Cietušie apgalvoja, ka tās patiesais mērķis bija aizsargāt baznīcu no pienākuma maksāt prāvas summas savu garīdznieku upuriem.

2018. gada decembrī zvērinātie viņu atzina par vainīgu divu zēnu seksuālu izmantošanā deviņdesmitajos gados Melburnā, bet 2019.gada martā viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods.

Kardināls savu vainu neatzina, 13 mēnešus pavadīja ieslodzījumā, līdz 2020. gadā Austrālijas Augstā tiesa atcēla notiesājošo spriedumu.

Tomēr viena cietušā zēna tēva iesniegtā civilprasība joprojām tiek izskatīta.