foto: AFP/Scanpix
Iespējams, Baidena birojā atrasti slepeni dokumenti
ASV prezidents Džo Baiden, 2023. gada 9. janvārī.
Pasaulē
2023. gada 10. janvāris, 10:27

Iespējams, Baidena birojā atrasti slepeni dokumenti

Jauns.lv

ASV Tieslietu departaments izskata potenciāli slepenus dokumentus, kas atrasti prezidenta Džo Baidena bijušajā birojā, ziņo Baltais nams.

Aptuveni 10 no failiem novembrī Vašingtonas Penna Baidena centrā aizslēgtā skapī atklāja Baidena juridiskā komanda, sacīja viņa advokāts.

Atrastie dokumenti ir nodoti ASV Nacionālajam arhīvam.

Baidena priekštecis Donalds Tramps ir pakļauts izmeklēšanai par slepeno failu nogādāšanu Floridā pēc viņa prezidentūras.

Kā ziņo BBC ASV partneris CBS News, FIB ir iesaistīts Penna Baidena centrā atrasto slepeno dokumentu izmeklēšanā, un ASV ģenerālprokuroram Merikam Gārlendam ir lūgts izskatīt dokumentus.

Avots, kas ir pazīstams ar šo lietu, sacīja CBS News, ka partija nesatur kodolnoslēpumus un bija ievietota mapē kastē ar citiem neklasificētiem dokumentiem.

Prezidenta Baidena īpašais padomnieks Ričards Saubers paziņojumā telekanālam CBS sacīja, ka lietas tieši pirms vidustermiņa vēlēšanām atklāja Baidena advokāti, kuri tīrīja biroja telpas.

Saubers sacīja: "Kopš dokumentu atklāšanas prezidenta personīgie advokāti ir sadarbojušies ar nacionālo arhīvu un tieslietu ministriju, lai nodrošinātu, ka visi Obamas-Baidena administrācijas ieraksti ir pienācīgā rīcībā."

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps reaģēja savā sociālo mediju vietnē "Truth Social", jautājot: "Kad FIB gatavojas veikt reidu daudzajās Džo Baidena mājās, iespējams, pat Baltajā namā?"

Tramps tiek izmeklēts par it kā pretošanos prasībām atdot aptuveni 300 slepenus dokumentus, ko viņš pēc amata atstāšanas aizveda uz savu Floridas īpašumu "Mar-a-Lago". Nacionālais arhīvs šajā gadījumā informēja varas iestādes.

Baidena lietas tika atklātas neilgi pirms ASV Tieslietu departaments paziņoja, ka iecels neatkarīgu advokātu, lai izlemtu, vai Trampam izvirzīt kriminālatbildību par viņa golfa klubā atrastajiem failiem.

Kongresa pārstāvis Džeimss Komers, jaunais Pārstāvju palātas pārraudzības komitejas priekšsēdētājs no republikāņu partijas, pirmdien sacīja, ka Baidena dokumentu apstrāde radījusi jautājumus par Tieslietu departamenta neitralitāti.

Viņš žurnālistiem sacīja: "Tās ir papildu bažas par to, ka Tieslietu departamentā ir divu līmeņu tieslietu sistēma attiecībā uz to, kā viņi izturas pret republikāņiem un demokrātiem, protams, arī kā viņi izturas pret bijušo prezidentu un pašreizējo prezidentu."