"Patriot" raķetes, kas tiks nodotas Ukrainai

ASV trešdien paziņojušas, ka sūta uz Ukrainu savu vismodernāko uz zemes bāzēto pretraķešu aizsardzības sistēmu "MIM-104 Patriot", lai palīdzētu Kijivai ...

gallery icon
Pasaulē
2022. gada 22. decembris, 12:58

FOTO: Kas ir "Patriot" raķetes, un kāpēc Ukraina tās vēlas?

Jauns.lv

ASV trešdien paziņojušas, ka sūta uz Ukrainu savu vismodernāko uz zemes bāzēto pretraķešu aizsardzības sistēmu "MIM-104 Patriot", lai palīdzētu Kijivai atvairīt pastāvīgos krievu raķešu uzbrukumus. "Patriot" piegāde iekļauta 1,85 miljardus lielajā militārās palīdzības paketē. Tieši spēja cīnīties ar ballistiskajām raķetēm, ārkārtīgi jaudīgais radars un darbības radiuss ir tas, kāpēc Ukraina vēlas “Patriot” raķetes, vēsta   nytimes.com

Kas ir "Patriot" raķetes?

“Patriot” ir mobila zeme-gaiss raķešu un antiballistisko raķešu sistēma, kas var notriekt ienākošās raķetes, pirms tās sasniedz paredzētos mērķus. "Patriot" baterijas var arī notriekt lidmašīnas. Katra sistēma ir uzstādīta uz kravas automašīnas, un tā spēj noturēt četrus raķešu pārtvērējus. Militārajās aprindās tās tiek uzskatītas par drošības kupolu, kas aizsargā iedzīvotājus, karaspēku vai pat ēkas no pretinieka uguns.

“Patriot” raķetes pirmo reizi tika izmantotas Persijas līča karā 1991. gadā, kad vairākas no tām notrieca daudzas Irākas “Scud” ballistiskās raķetes, kas tika izšautas uz Izraēlu.

"Patriot" tagad ir viena no pieprasītākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām. "Patriot" sistēmas ir pārdotas Nīderlandes , Polijas , Vācijas , Japānas , Izraēlas, Saūda Arābijas , Kuveitas , Taivānas , Grieķijas , Spānijas , Apvienoto Arābu Emirātu , Kataras , Rumānijas un Zviedrijas bruņotajiem spēkiem. Tagad tās būs izvietotas arī Ukrainā.

Kāpēc Ukraina pieprasīja “Patriot”?

Kijeva cer, ka “Patriot” palīdzēs sekmīgi notriekt krievu raķetes, kā arī ievērojami apgrūtināt Krievijas kara lidmašīnu darbību.

Pēdējos mēnešos Krievija ir pastiprinājusi raķešu triecienus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, liekot miljoniem ukraiņu dzīvot aukstuma un tumsas apstākļos. Bažas rada tas, ka Krievija varētu pastiprināt raķešu triecienus izmantojot ballistiskās raķetes. Ja pašlaik Ukrainas rīcībā esošās pretraķešu sistēmas nav egektīvas pret šādiem triecieniem, tad “Patriot” būtiski uzlabotu Ukrainas iespējas aizsargāt savu gaisa telpu. Ukrainas valdība uzskata, ka sistēma “Patriot” ir veids, kā palīdzēt nostiprināt Ukrainas pretgaisa aizsardzību.

Papildus praktiskajam aspektam tiek saskatīts arī simboliskais - ASV, nododot “Patriot” sistēmu Ukrainai, pierāda, ka tā nevis nogurst no atbalsta Ukrainai, bet pastiprina centienus palīdzēt tai pretoties Krievijas uzbrukumam.

Ko “Patriot” var paveikt?

“Patriot”  baterijas var nodrošināt aizsardzību aptuveni 965 kilometru attālumā. Lai gan “Patriot” nav 100% efektīvas, tās var notriekt liela darbības rādiusa ballistiskās raķetes un lidmašīnas no simtiem kilometru attāluma. “Patriot” arī ir jaudīgas radaru sistēmas, kas vieglāk ļauj atšķirt draudzīgos un ienaidnieka lidaparātus.

Cik daudz maksā “Patriot”?

Viena pārtvērēja raķete maksā aptuveni 4 miljonus dolāru, liecina Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra dati. Katra palaišanas iekārta maksā aptuveni 10 miljonus dolāru. Tas var ierobežot to izmantošanu.

Cik efektīvs ir “Patriot”?

Viennozīmīgas atbildes nav. Persijas līča kara laikā militārās amatpersonas apgalvoja, ka sistēma pārtvēra gandrīz visas izšautās 42Irākas “Scud” raķetes, nenotriecot tikai divas. Tomēr vēlāk Pentagons atzina, ka “Patriot” tomēr nav bijusi tik sekmīga kā sākotnēji apgalvots.

Mūsdienās tiek uzskatīts, ka efektivitātes rādītājs ir augstāks, taču ir grūti atrast precīzus skaitļus. Militārie eksperti norāda, ka jāņem vērā, kā un kādos apstākļos “Patriot” ir izmantots.

Tumsā un aukstumā, tomēr nesalauzti! Ukraiņi drosmīgi pārvar Krievijas teroru!

Krievijas karaspēks jau ilgāk nekā mēnesi savās raķešu apšaudēs koncentrējas uz Ukrainas enerģētikas un citas svarīgās infrastruktūras apšaudēm, kas rezultējies ...

gallery icon