foto: AP/Scanpix
Bērnu cietums ar spīdzināšanas pēdām. Hersonā atklātas iepriekš neredzētas krievu okupantu zvērības
(Ilustratīvs foto) Saskaņā ar noskaidroto bērni šajās mitrajās, dzīvošanai nepiemērotajās telpās bija ieslēgti, “praktiski bez ēdiena” un tikai katru otro dienu tika pie dzeramā ūdens.
Pasaulē
2022. gada 15. decembris, 12:27

Bērnu cietums ar spīdzināšanas pēdām. Hersonā atklātas iepriekš neredzētas krievu okupantu zvērības

Jauns.lv

Joprojām turpinās noziegumu un prātam neaptveramas vardarbības seku atklāšana Ukrainas apdzīvotajās vietās, kuras nesen atbrīvotas no krievu okupantiem. Hersonā nesen atrastās telpas liek uzdot jautājumu - vai tiešām tie, kuri saģērbušies Krievijas spēku formās un iebrukuši Ukrainā, ir cilvēki?

Par šaušalīgo atklājumu šonedēļ informēja Ukrainas parlamenta – Augstākās Radas – cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets.

Saskaņā ar viņa vakardienas ziņojumu, Ukrainas varasiestādes no okupantiem atbrīvotajā Hersonā ir atklājušas Krievijas spēku speciāli izveidotu cietuma kameru, kas izmantota nepilngadīgo pretlikumīgai ieslodzīšanai.

Izpostītā Hersona pēc okupantu padzīšanas 2022. gada novembrī

gallery icon

Krievu okupanti spīdzina pat bērnus

Lubinets arī minēja, ka netrūkst pierādījumu, kas liecina par to, ka šajās drūmajās telpās pielietotas arī spīdzināšanas metodes.

“Mēs esam dokumentējuši pirmo bērnu spīdzināšanas gadījumu. Kā liek domāt liecinieku un arī pašu cietušo teiktais, atrastās telpas ir tikušas izmantotas ukraiņu bērnu ieslodzīšanai. Paši okupanti tās nodēvējuši par “bērnu kameru”,” 14. decembra preses konferencē informēja Lubinets.

Saskaņā ar noskaidroto bērni šajās mitrajās, dzīvošanai nepiemērotajās telpās bija ieslēgti, “praktiski bez ēdiena” un tikai katru otro dienu tika pie dzeramā ūdens.

Kijivas Ševčenkivskas rajons pēc 14. decembra tā saukto kamikadzes dronu uzlidojuma

Ukrainas galvaspilsētas Kijevas centrā 2022. gada 14. decembra rītā atskanējuši sprādzieni, tie satricināja Ševčenkivskas rajona centrālo daļu. Kijivas pilsētas militārā ...

gallery icon

Uz ieslodzītajiem bērniem turklāt izdarīts psiholoģisks spiediens, proti, apsargi viņiem mēģinājuši iestāstīt, ka vecāki no viņiem atteikušies.

Lubinets arī uzzinājis, ka viens no aizturētajiem – 14 gadus vecs zēns – aizturēts pēc tam, kad uzņēmis dažas fotogrāfijas ar sabojātu krievu tehniku.

Kamerā viņš ticis ilgstoši turēts un spīdzināts.

Hersona tika okupēta jau šī gada 2. martā, vien dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma. Ukrainas spēki to atbrīvoja 11. novembrī, Kremlim iepriekš paziņojot, ka viņi Hersonu pametīs.

Hersonas zaudējums Krievijai ir ievērojams.

Maskava to bija pasludinājusi par nelikumīgi anektētā Hersonas apgabala administratīvo centru, un tā bija vienīgā reģiona galvaspilsēta, kas tika okupēta.

Hersonas ieņemšana bija Krievijas viens no lielākajiem panākumiem karā. Reģions bija viens no četriem, kas tika nelikumīgi anektēts pēc referendumiem septembrī.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceremonijā Maskavā sacīja, ka Luhanskas, Doneckas, Zaporižjas un Hersonas aneksija ir "neapspriežama".