foto: AFP/Scanpix
Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem Lietuvā nevarēs būt ieroči
Ilustratīvs attēls
Pasaulē
2022. gada 7. decembris, 15:53

Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem Lietuvā nevarēs būt ieroči

Jauns.lv

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja apstiprinājusi priekšsēdētāja Laurīna Kasčūna priekšlikumu nepieļaut ieroču atrašanos Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu īpašumā.

Kasčūna priekšlikums papildina iepriekš iesniegtos grozījumus ieroču un munīcijas kontroles likumā, atceļot normas, ka personai ir jābūt papīra formāta licences ieroča vai munīcijas iegādei, to glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas, vēsta “Delfi.lt”.

“Nešaubos, ka būsim lielākā drošībā, ja to pievienosim,” viņš sacīja komitejas sēdē. Priekšlikuma mērķis — nepieļaut bruņotu diversijas grupu veidošanos Lietuvā, ja sāktos nemieri. Viņš paziņoja, ka Lietuvā dažādi ieroči pieder 294 Krievijas pilsoņiem un 42 Baltkrievijas pilsoņiem.

Ierosinātajos likuma grozījumos noteikts, ka ieroča iegāde un glabāšana Lietuvā būs aizliegta pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar Lietuvas izraudzītajiem Eiropas un transatlantiskās integrācijas kritērijiem neatbilstošu valstu pilsonību.

Šādu valstu, tostarp Krievijas un Baltkrievijas, pilsoņiem, kuri jau ir iegādājušies ieroci, gada laikā pēc likuma stāšanās spēkā tas būs jāpārdod, jāpārveido vai jānodod policijai, bet ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja tiks anulēta. Prasību nepildīšanas gadījumā ierocis tiks konfiscēts.

Šis priekšlikums vēl jāpieņem Seimā divos lasījumos. Daži deputāti, tostarp konservators Valds Rakutis un sociāldemokrāte Dovile Šakaliene, aicināja noteikt izņēmumus Krievijas opozicionāriem un disidentiem, savukārt Demokrātiskās savienības “Lietuvas vārdā” līderis Sauļus Skvernelis aicināja Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu ieročus uz laiku konfiscēt ar iespēju tos atgūt pēc dažiem gadiem.

Līdzīgi grozījumi atbalstīti arī Latvijā. Septembrī Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Ieroču aprites likumā, atbalstot ieroču atļauju anulēšanu Latvijas nepilsoņiem un daļai personu, kas Latvijā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas. Likums paredz no 2023. gada 1. septembra anulēt izsniegtās ieroču atļaujas Latvijas nepilsoņiem, kā arī personām, kuras Latvijā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, bet nav NATO dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, Austrālijas, Brazīlijas, Jaunzēlandes vai Ukrainas pilsoņi. Attiecīgi ierobežojumi attieksies arī uz atļauju veidot šaujamieroču kolekciju.