foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Ukraina aicina Rietumus izsludināt boikotu krievu kultūrai
2022. gada 4. novembris, Kijiva: Ukrainas dzejnieka un mākslinieka Tarasa Ševčenko krūšutēls, ko sašāva krievu armija.
Pasaulē
2022. gada 7. decembris, 15:14

Ukraina aicina Rietumus izsludināt boikotu krievu kultūrai

Jauns.lv

Ukrainas kultūras ministrs vērsies pie valsts sabiedrotajiem Rietumos ar aicinājumu izsludināt boikotu krievu kultūrai, tostarp ieviest aizliegumu izpildīt Čaikovska un citu Krievijas komponistu mūziku līdz pat kara beigām Ukrainā, vēsta "BBC Russian".

Savā rakstā, kas publicēts britu laikrakstā "The Guardian", Aleksandrs Tkačenko skaidro, ka līdzīgs boikots neradīs "Čaikovska atcelšanu", bet būs sava veida "pauze viņa skaņdarbu izpildījumam līdz brīdim, kad Krievija pārtrauks asinsizliešanu".

Šāds solis būs pareizs, ņemot vērā, ka šis karš ir "civilizācijas kauja par kultūru un vēsturi", kurā Maskava aktīvi cenšas sagraut Ukrainas atmiņu un kultūru, uzgrūžot ideju, ka Krievija un Ukraina veido vienotu tautu, spriež ministrs.

Vairāki kultūras pārstāvji Ukrainā vērš uzmanību uz to, ka Krievija enerģiski izmanto savu kultūras mantojumu kā vienu no instrumentiem šī kara gaitā. Konkrēti, Hersonā Krievijas okupācijas laikā pilsētas ielās tika izvietoti plakāti ar Puškina portretu un tekstu, kas norādīja uz viņa saistību ar šo pilsētu.

"Atteikums Krievijas kultūras pārstāvjiem, kuri atbalsta totalitāro režīmu, un to izpildītāju koncertu nepieļaušana no Krievijas, kuri atklāti atbalsta tās agresīvo karu, ir prātīgi soļi pieaugušai demokrātiskai sabiedrībai.

Līdztekus politiskajām un ekonomiskajām sankcijām tās būs nepieciešamas, ja esam apņēmušies sagādāt sakāvi Krievijas totalitārajam projektam," sacīja Ukrainas kultūras ministrs Aleksandrs Tkačenko.