foto: Telegram
Spiegs vai algotnis, kuram nepaveicās? Kas bija “Vagner” kaujinieks, kuram ar āmuru izšķaidīja galvu
Ja šaubu par “Vagner” nežēlīgumu nav, tad cita videoklipā ietvertā informācija liek uzdot virkni jautājumu.
Pasaulē
2022. gada 14. novembris, 11:41

Spiegs vai algotnis, kuram nepaveicās? Kas bija “Vagner” kaujinieks, kuram ar āmuru izšķaidīja galvu

Jauns.lv

Ar Vladimiru Putinu saistītās privātās militārās organizācijas “Vagner” nežēlīgums ir labi dokumentēta. Nesenāko incidentu ar Ukrainā sagūstīto bijušo grupējuma kaujinieku Jevgēņiju Nužinu gan briesmīgāku padara tas, ka Kremlis vairs pat nemēģina aktīvi distancēties no “Vagner” un tā šausmu darbiem. Jautājumu par šo šausminošo epizodi gan ir daudz.

Naktī uz 13. novembri “Telegram” kanālā “Grey Zone” parādījās video, kurā redzams kāds vīrietis militārā formastērpā. Viņa galva ar caurspīdīgu līmlenti ir pietīta pie ķieģeļu kaudzes.

Pēc pēdējo vārdu pateikšanas kāda persona, kuras seja nav redzama, triec milzīgu āmuru pret vīrieša galvas lejasdaļu, pēcāk turpinot dauzīt cilvēka galvu.

Kanāls “Grey Zone” jau izsenis tiek saistīts ar grupējumu “Vagner”. Tur regulāri parādās saturs, kurš saistīts ar šīs kaujinieku organizācijas aktivitātēm, kā arī aicinājumi stāties tās rindās.

Video redzamā upura vārds ir Jevgēņijs Nužins – Krievijā viņu grupējums savervēja no ieslodzījuma vietas, kur vīrietis izcieta sodu par slepkavību.

Pēc nonākšanas ukraiņu gūstā Nužins medijos izpaudās, sakot, ka jau sākotnēji uz fronti devies ar nodomu padoties Ukrainā.

“Vagner” vēstījums pārbēdzējiem?

Šausminošajā video Nužins apgalvo, ka 11. novembrī “gājis pa ielu Kijevā”, saņēmis sitienu pa galvu un pamodies pagrabā, kur viņam pateikts, ka “viņu sodīs”.

Pēcāk seko vīrieša sišana ar āmuru.

Pastāv iespēja, ka Nužins no visiem gūstekņiem nebūt nebija nejauši izvēlēts šāda video satura radīšanai.

Ukrainā par viņu mediji bija rakstījuši gana bieži un vīrietis, ņemot vērā viņa pagātni un izteikumus par “Vagner” un par saviem mērķiem Ukrainā, bija acīmredzams kauna traips kaujinieku grupējuma izpratnē.

“Es labprātāk skatos vēsturi teātrī. Attiecībā uz ar āmuru nosisto – šajā šovā redzams, ka viņš neatrada laimi Ukrainā, bet sastapās ar nejaukiem, taču taisnīgiem cilvēkiem. Manuprāt, šī filma varētu saukties “Sunim – suņa nāve”. Lielisks režisora darbs. Noskatāms vienā elpas vilcienā!” video ar nāvessodu medijam “Konkord” komentējis pats grupējuma izveidotājs – Putinam pietuvinātais Jevgēņijs Prigožins, kura saikne ar “Vagner” pēdējo mēnešu laikā vairs nav pat atvērts noslēpums.

Ja šaubu par “Vagner” nežēlīgumu nav, tad cita videoklipā ietvertā informācija liek uzdot virkni jautājumu.

Nužina apgalvojumi, ka viņš savākts, kad pastaigājies pa ielu Kijevā, šķiet ļoti apšaubāmi, ņemot vērā viņa statusu un faktu, ka valstī viņš tomēr nonācis ar ieroci rokās un kriminālu pagātni.

Līdz ar to pastāv versija, ka Nužins, kurš 23 no savas dzīves 55 gadiem pavadījis aiz restēm, visticamāk, nonācis atpakaļ Krievijā kādas ķīlnieku apmaiņas rezultātā.

Šo versiju papildina bijušā Krievijas Domes deputāta, pašlaik Ukrainā dzīvojošā Iļjas Ponomarjova teiktais.

Viņš apgalvo, ka video ar Nužinu esot nežēlīga propaganda.

Ponomarjovs norāda, ka Nužins nav izturējis poligrāfa (melu detektors) testu un tieši tādēļ izsūtīts atpakaļ uz Krieviju gūstekņu apmaiņas ietvaros.

Tur viņam - kā personai, kurai nav izdevies iefiltrēties Ukrainas Starptautiskajā teritoriālās aizsardzības leģionā - atrasts cits, nu jau zināmais pielietojums.

Iepriekšējos mēnešos Krievijas medijā “Važnije Istoriji”, kas iekļauts Kremļa “ārvalstu aģentu” sarakstā, tika publicēts stāsts par Nužina dēlu, kurš tēvu sācis meklēt pēc tam, kad noskatījies video ar viņu gūstā, Ukrainā.

Krievijas varasiestādes ignorējušas viņa interesi par tēvu. Tobrīd gan dēls sevi mierinājis – tēvs esot gūstā, bet vismaz dzīvs.