foto: REUTERS/SCANPIX
G7 un Austrālija vienojušās noteikt fiksētu maksimālo cenu Krievijas naftai
Minimālā cena par Krievijas naftu vēl nav noteikta, bet tas ir jāizdara tuvāko nedēļu laikā.
Pasaulē
2022. gada 4. novembris, 08:28

G7 un Austrālija vienojušās noteikt fiksētu maksimālo cenu Krievijas naftai

Jauns.lv / LETA

Lielā septiņnieka (G7) valstu grupa un Austrālija ir vienojušās noteikt nevis peldošu, bet fiksētu maksimālo cenu Krievijas naftai, ceturtdien ziņoja aģentūra "Reuters", atsaucoties uz informētām amatpersonām.

"Koalīcija (G7 un Austrālija) vienojās, ka cenas ierobežojums būs fiksēta likme, kas laiku pa laikam tiks pārskatīta, nevis diskonts pie indeksa," atzīmēja viena no šīm amatpersonām.

"Tas paaugstinās tirgus stabilitāti, kā arī vienkāršos iespēju ievērot prasības par spiediena samazināšanu uz tirgus dalībniekiem," sacīja amatpersona.

Minimālā cena vēl nav noteikta, bet tas ir jāizdara tuvāko nedēļu laikā, informēja vairāki ziņu avoti. Koalīcijas partneri vienojās regulāri pārskatīt fiksēto cenu un nepieciešamības gadījumā to mainīt.

G7 valstu valdību pārstāvji pēdējās nedēļas ir piedalījušies intensīvās sarunās par cenu ierobežojuma noteikšanu Krievijas naftas piegādēm pa jūru, kam jāstājas spēkā 5.decembrī. Tas ir nepieciešams, lai ierobežotu Krievijas peļņu, kas tiek izmantota agresijai pret Ukrainu, un vienlaicīgi neradītu papildu spiedienu uz pasaules naftas tirgu.