Mediji: Bosnijai un Hercegovinai netiks piešķirts ES kandidātvalsts status
foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Savienības karogi.
Pasaulē
2022. gada 27. oktobrī, 11:41

Mediji: Bosnijai un Hercegovinai netiks piešķirts ES kandidātvalsts status

Jauns.lv/LETA

Neskatoties uz Eiropas Komisijas (EK) ieteikumu ES dalībvalstīm piešķirt bloka kandidātvalsts statusu Bosnijai un Hercegovinai, decembrī gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā tas, visticamāk, nenotiks, vēsta ziņu portāls "Klix.ba".

Mediji: Bosnijai un Hercegovinai netiks piešķirts ...

Kandidātvalsts statusa piešķiršanu Bosnijai un Hercegovinai aktīvi atbalsta Austrija un Slovēnija, bet galvenie idejas pretinieki ir Francija un Nīderlande. Iebildumi ir arī Vācijai, ziņo "Klix.ba".

Kā vēsta portāls, šīs trīs valstis uzskata, ka kandidātvalsts statusa piešķiršana tagad būtu nepelnīta balva pašreizējām Bosnijas un Hercegovinas varasiestādēm, kas maz ko darījušas, lai sasniegtu šo mērķi.

Vēl viena problēma ir Bosnijas un Hercegovinas serbu nacionālistu līderis Milorads Dodiks, kurš iestājas par Serbu Republikas atdalīšanos un pievienošanos kaimiņvalstij Serbijai, atklāti atbalsta Krieviju un tās prezidentu Vladimiru Putinu un kuram ASV piemērojušas sankcijas par miera un demokrātijas graušanu valstī, norāda "Klix.ba".

Francija, Nīderlande un Vācija arī vēlējās noteiktākus rezultātus Bosnijas un Hercegovinas parlamenta vēlēšanām, kuras tomēr saglabājušas etniskās šķirtnes, kā arī funkcionējošas valdības izveidi pirms kandidātvalsts statusa piešķiršanas, norāda "Klix.ba".

Francija un Nīderlande iebilst arī pret vīzu režīma liberalizēšanu ar Kosovu, lai gan tā izpildījusi nepieciešamos kritērijus jau 2018.gadā un ir viena no valstīm reģionā, kas panākusi vislielāko progresu likuma varas ievērošanā un citās svarīgās jomās.