foto: Shutterstock/ Vida Press
ASV valsts sekretārs: Vašingtonai ir plāns gadījumam, ja Krievija pielietotu kodolieročus
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
Pasaulē
2022. gada 26. septembris, 12:20

ASV valsts sekretārs: Vašingtonai ir plāns gadījumam, ja Krievija pielietotu kodolieročus

Jauns.lv

ASV izstrādājusi rīcības plānu gadījumam, ja Krievija pielietotu kodolieročus Ukrainā. Šādu paziņojumu sniedzis valsts sekretārs Entonijs Blinkens intervijā telekanālam CBS.

Atbildot uz žurnālista jautājumu, vai ASV varasiestādēm ir plāns šādam gadījumam, Blinkens sacīja: "Jā, ir."

Arī ASV prezidenta nacionālās drošības palīgs Džeiks Salivans paziņojis, ka Vašingtona atbildēs Maskavai uz iespējamo kodolieroču pielietošanu. Pēc viņa teiktā, Baltais nams brīdinājis Krieviju par šāda ieroču veida izmantošanas katastrofālajām sekām.

"Mēs tiešā veidā, privātā kārtā, ļoti augstā līmenī paziņojām Kremlim, ka jebkurai kodolieroču lietošanai būs katastrofālas sekas Krievijai, ka Savienotās Valstis sniegs apņēmīgu atbildi kopā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem. Mēs skaidri un konkrēti esam paziņojuši, ka tas izraisīs sekas," viņš sacīja intervijā CBS.

Salivans arī piebilda, ka ASV "atbalstīs ukraiņus viņu centienos aizsargāt savu valsti un tās demokrātiju".

Blinkens savukārt arī paziņoja, ka ASV ir nonākušas tiešā kontaktā ar Krieviju par izskanējušajiem draudiem par kodolieroču pielietošanu. "Jā, ir ļoti svarīgi, lai Maskava dzirdētu tieši no mums un uzzinātu no mums, ka sekas būs šausminošas," viņš uzsvēra.

Uzrunā par daļēju mobilizāciju Krievijā Vladimirs Putins brīdināja valstis, kas cenšas šantažēt Maskavu ar kodolieročiem, paziņojot, ka tām "jāzina, ka vēju roze var pavērsties arī viņu virzienā". Viņš piebilda, ka, "apdraudot mūsu valsts teritoriālo integritāti, Krievijas un mūsu tautas aizsardzībai mēs noteikti izmantojam visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus. Tas nav blefs."