foto: REUTERS/SCANPIX
Karstuma vilnis Spānijā acu apbrīnai pilnībā atklājis "Sant Roma" baznīcu
Katalonijā atkal redzama daudzus gadu desmitus zem ūdens bijusī "Sant Roma" baznīca.
Pasaulē
2022. gada 28. augusts, 06:15

Karstuma vilnis Spānijā acu apbrīnai pilnībā atklājis "Sant Roma" baznīcu

Kas Jauns Avīze

Teju pusei Eiropas Savienības (ES) pašlaik draud sausums – Eiropas Komisijas Kopīgais pētniecības centrs augusta ziņojumā norāda, ka uz 10. augustu 47% bloka teritorijas bija pakļauti brīdinājuma līmeņa sausumam un 17% atradās trauksmes līmenī.

Kopš maija lijis maz lietus un piedzīvota virkne karstuma viļņu, kas plaši ietekmē upju ūdens apjomus visā Eiropā un veicina meža ugunsgrēkus. Sarukušais ūdens daudzums arī negatīvi ietekmējis enerģētiku, skarot gan hidroenerģijas ražošanu, gan citu elektrostaciju dzesēšanas sistēmas. Sausums būtiski samazinājis vasarāju ražu, visvairāk cieš kukurūza, sojas pupiņas un saulespuķes.

Apstākļi visvairāk pasliktinās apgabalos, kurus jau pavasarī skāra sausums, piemēram, Itālijas ziemeļos, Francijas dienvidaustrumos, dažos reģionos Ungārijā un Rumānijā. Pētnieki prognozē, ka siltāks un sausāks laiks varētu ilgt līdz novembrim Eiropas rietumu un Vidusjūras reģionā.

Kā cilvēki dzīvo pasaulē karstākajā pilsētā

gallery icon

Spānijā atkal redzama daudzus gadu desmitus zem ūdens bijusī "Sant Roma" baznīca, jo karstuma dēļ izžuvusi Sau ūdenskrātuve. Līdz šim sausākā laikā tikai dažkārt virs ūdens parādījās dievnama smaile.

11. gadsimtā celto baznīcu 1962. gadā aprija ūdens, kad Spānijas diktatora Franko vadībā izveidoja desmitiem ūdenskrātuvju, applūdinot aptuveni 500 ciemu. Sau ūdenskrātuve nodrošina dzeramo ūdeni vairāk nekā trim miljoniem cilvēku simt kilometru attālajā Barselonā un apūdeņo fermas Katalonijas ziemeļos, taču pēc vairākus mēnešus ilga sausuma tās rezerves samazinājušās līdz 37 procentiem.

foto: AFP/Scanpix
Parasti no ūdens redzēt varēja vien dievnama smaili

Ieiet baznīcā nedrīkst, jo tā var sabrukt, taču tā piesaista skatītāju pūļus, tostarp cilvēkus, kuru bērnībā tā bija uz sauszemes. Dažbrīd policijai nācās bloķēt ceļus, jo bija pārāk daudz ziņkārīgo.

Serbijā netālu no Prahovas ostas, izsīkstot Donavai, virs ūdens parādījušies vairāk nekā divdesmit Otrā pasaules kara laika vācu karakuģu vraki. Dažos varētu būt sprāgstvielas, kas vēl vairāk apgrūtina kuģošanu. Pieejamais kuģu ceļš Prahovas rajonā sarucis līdz 100 metriem, bet parasti tas ir divas reizes platāks.