foto: AP/Scanpix
Jekaterinburgas eksmēru Roizmanu apsūdz par Krievijas armijas "diskreditāciju"
Jevgēņijs Roizmans.
Pasaulē
2022. gada 25. augusts, 20:57

Jekaterinburgas eksmēru Roizmanu apsūdz par Krievijas armijas "diskreditāciju"

Jauns.lv / LETA

Krievijā Jekaterinburgas bijušajam mēram un Kremļa oponentam Jevgēņijam Roizmanam izvirzītas apsūdzības par Krievijas bruņoto spēku "diskreditāciju", ceturtdien pavēstīja Jekaterinburgas Verhisetas rajona tiesā, kur notiek lietas izskatīšana.

Tiesa kā drošības līdzekli Roizmanam piemērojusi tiesību ierobežošanu līdz 29.septembrim, aizliedzot lietot internetu un apmeklēt publiskas vietas.

Piecas nedēļas viņam arī liegts bez atļaujas sazināties ar jebkuru personu, izņemot savu advokātu un tuviniekus.

Tajā pašā laikā tiesa noraidīja prokuratūras prasību piemērot Roizmanam mājas arestu un uzdeva viņu atbrīvot.

Trešdien policija veica kratīšanu Roizmana dzīvoklī, politiķa fonda birojā un eksmēra dibinātajā muzejā "Ņevjanskas ikona". Dzīvoklī konfiscēta datortehnika, atņemts mobilais telefons. Vēlāk politiķis aizturēts uz 48 stundām.

Uz žurnālistu jautājumu, vai lietai ir politisks raksturs, advokāts Vladislavs Idamžapovs atsūtīja fotogrāfiju no izmeklētāja kabineta - tajā pie sienas redzams plakāts ar sarkanā terora organizētāja Fēliksa Dzeržinska attēlu un uzrakstu "Esiet modri un vērīgi".

Kā aizturēšanas laikā norādīja politiķis, krimināllieta pret viņu ierosināta par frāzi "Krievijas iebrukums Ukrainā".

Roizmans bijis aktīvs sociālajos tīklos. Komentārus par notiekošo valstī viņš paudis gan paša "YouTube" kanālā, gan regulāri sniedzot intervijas slēgtā radio "Eho Moskvi" komandas projektam "Živoj gvozdj" un citiem populāriem opozīcijas medijiem.

Tviterī popularitāti cita starpā iemantojis ar dzēlībām un asprātībām, ko bieži pievienojis Kremļa amatpersonu un propagandistu tvītiem.

Roizmana ieraksti sociālajos tīklos dažkārt kļuvuši par memēm. Tviterī politiķim ir vairāk nekā 600 000 sekotāju, bet ziņapmaiņas platformā "Telegram" - 200 000.

Roizmans bija Krievijas parlamenta deputāts no 2003. līdz 2007.gadam. 2013.gadā viņš kļuva par prominentāko opozīcijas mēru, un Jekaterinburgas mēra amatā pavadīja piecus gadus.