foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas enerģētikas ministrs un G7 vēstnieki pārrunā notikumus, kas saistīti ar Zaporižjas AES
Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Galuščenko.
Pasaulē
2022. gada 12. augusts, 11:49

Ukrainas enerģētikas ministrs un G7 vēstnieki pārrunā notikumus, kas saistīti ar Zaporižjas AES

Jauns.lv

Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Galuščenko, tiekoties ar G7 valstu vēstniekiem, pārrunāja notikumus, kas saistīti ar Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kā arī Ukrainas gatavošanos apkures sezonai, informē Ukrainas Enerģētikas ministrija.

Galuščenko izteica pateicību G7 valstīm par skaidru vēstījumu, ka Krievijas karaspēka nekontrolēta pieeja kodolmateriāliem un kodoliekārtām Zaporižjas AES rada draudus reģionam.

"Mēs novērtējam prasību Krievijai nekavējoties atdot pilnīgu kontroli pār Zaporižjas AES, kā arī pār visiem kodolobjektiem Ukrainā, kā tās likumīgajam suverēnajam īpašniekam, lai nodrošinātu to drošu darbību," uzsvēra Galuščenko.

Tikšanās laikā tika aktualizēts arī jautājums par Ukrainas gatavošanos apkures sezonai. Puses pārrunāja izstrādātos apkures sezonas scenārijus atkarībā no situācijas kaujas laukā. Tika arī pārrunāta Ukrainas nepieciešamība pēc energoresursiem. Starptautiskie partneri apliecināja Ukrainas pusei, ka palīdzēs iespējamās krīzes situācijās.

Sanāksmē piedalījās Japānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Ukrainā Matsuda Kuninori, ASV vēstniece Ukrainā Bridžita A. Brinka, Itālijas Republikas vēstnieks Ukrainā Pjērs Frančesko Zazo, Lielbritānijas vēstniece Ukrainā Melinda Simonsa, Kanādas vēstniece Ukrainā Larisa Galadza, Vācijas vēstniece Ukrainā Anka Feldhusena, ES operāciju misijas nodaļas vadītājs Frederiks Koens, Francijas vēstnieks Ukrainā Bruno Kausanela, kā arī ukraiņu kopienu un teritoriju pirmais padomnieks Attīstības ministrs Oleksijs Černišovs, “Ukrenergo National Power Company” un Ukrainas “NJSC Naftogaz” vadība.

Jau vēstīts, ka 11. augustā Krievijas karaspēks atkal atklāja uguni uz Ukrainā un Eiropā lielāko atomelektrostaciju Zaporižjas AES. Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās kodolenerģijas ražošanas uzņēmuma “Energoatom” datiem, netālu no metināšanas vietas un radiācijas avotu novietnes reģistrēti pieci sprādzieni. Vēl pieci lādiņi trāpīja ugunsdzēsēju depo, kas atrodas netālu no AES.