foto: EPA/Scanpix
"Situācija ir vairāk nekā nopietna,"- Krievija brīdina Lietuvu par atbildes pasākumiem
Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs 9. maija svinībās Krievijā.
Pasaulē
2022. gada 20. jūnijs, 19:47

"Situācija ir vairāk nekā nopietna,"- Krievija brīdina Lietuvu par atbildes pasākumiem

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien iesniegusi Maskavas pilnvarotajam pārstāvim Sergejam Rjabokoņam notu ar skaidrojumu par Eiropas Savienības (ES) noteikto ierobežojumu ieviešanu starp Kaļiņingradas apgabalu un Krieviju, bet Maskava brīdinājusi Lietuvu par atbildes pasākumiem.

Ministrijā norādīja, ka tikšanās ar Krievijas diplomātisko pārstāvi laikā Viļņa noliegusi Krievijas amatpersonu apgalvojumus, ka Lietuva ir aizliegusi tranzītu starp anklāvu un pārējo Krieviju.

"Pasažieru un preču, uz kurām nav attiecināts ES sankciju režīms, pārvadājumi uz un no Kaļiņingradas turpināsies caur Lietuvas teritoriju," paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

"Lietuva nav noteikusi nekādus vienpusējus, individuālus vai papildu ierobežojumus tranzītam. Lietuva konsekventi ir izpildījusi ES sankcijas, kurām ir atšķirīgi pārejas periodi un spēkā stāšanās termiņi," paskaidroja ministrijā.

Kaļiņingradas apgabala gubernators Antons Aļihanovs sestdien paziņoja, ka Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" kravu pārvadājumu meitasuzņēmums "LTG Cargo" informējis Krievijas anklāva dzelzceļa operatorus par aizliegumu pārvadāt daudzus produktus, jo ir noteiktas sankcijas.

Gubernators pauda, ka aizliegums ietekmēs 40-50% uz un no citiem Krievijas reģioniem eksportētos un importētos produktus, kuru pārvadājumi notiek caur Lietuvu. To vidū ir būvmateriāli, cements un metālu produkcija.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādījusi, ka 17.jūnijā spēkā stājas ES sankcijas Krievijas tērauda un citas dzelzs produkcijas importam un tranzītam bloka teritorijā. Šāds aizliegums iekļauts 15.martā pieņemtajā ES ceturtajā sankciju paketē.

Savukārt Krievija pirmdien brīdināja Lietuvu nekavējoties atjaunot tranzītu ar Kaļiņingradas apgabalu, pretējā gadījumā draudot ar atbildes pasākumiem savu nacionālo interešu aizstāvībai.

Krievijas Ārlietu ministrija izsauca Lietuvas augstāko diplomātisko pārstāvi Maskavā, lai izteiktu protestu un pieprasītu nekavējoties atcelt "klaji naidīgo" lēmumu, bet Kremlis situāciju raksturoja kā "vairāk nekā nopietnu".

"Situācija ir vairāk nekā nopietna," žurnālistiem sacīja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs. "Šis lēmums ir patiešām iepriekš nepieredzēts. Ar to tiek pārkāpts viss," viņš paziņoja.

"Ja drīzumā kravu tranzīts starp Kaļiņingradas reģionu un pārējo Krievijas Federāciju caur Lietuvu netiks pilnībā atjaunots, Krievija patur sev tiesības rīkoties, lai aizsargātu savas nacionālās intereses," norādīja Krievijas Ārlietu ministrija.

Dzelzceļa pasažieru satiksme ar Kaļiņingradas apgabalu tiek īstenota caur Lietuvas teritoriju bez izmaiņām, bet lidmašīnas lido virs Baltijas jūras, jo ES valstu gaisa telpa Krievijai ir slēgta.

Kaļiņingradu, kas agrāk bija Austrumprūsijas osta Kēnigsberga, 1945.gada aprīlī Sarkanā armija sagrāba no nacistiskās Vācijas kontroles un pēc Otrā pasaules kara pievienoja Padomju Savienībai. Tagad Krievijai piederošā teritorija Baltijas jūras piekrastē robežojas ar NATO dalībvalstīm Lietuvu un Poliju.