foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Putins atvainojies par Lavrova izteikumiem; Kremlī par to noklusē
Vladimirs Putins
Pasaulē
2022. gada 5. maijs, 21:57

Putins atvainojies par Lavrova izteikumiem; Kremlī par to noklusē

Jauns.lv

Šodien, 5. maijā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefoniski runājis ar Izraēlas premjerministru Naftali Benetu. Saruna veltīta apsveikumam Izraēlas Neatkarības dienā. Runa bija arī par pēdējiem Krievijas Federācijas ministra Sergeja Lavrova paziņojumiem.

"Premjerministrs pateicās prezidentam par apsveikumu Izraēlas valsts 74. neatkarības dienā," norādīja Naftali Beneta kancelejā.

"Tāpat viņi pārrunāja Krievijas ārlietu ministra Lavrova izteikumus. Premjerministrs pieņēma prezidenta Putina atvainošanos par Lavrova teikto un pateicās viņam par prezidenta attieksmes pret ebreju tautu un holokausta piemiņas skaidrošanu."

foto: Menahem KAHANA/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Izraēlas premjerministrs Naftali Benets pieņēmis Krievijas prezidenta Vladimira Putina atvainošanos.

Kremļa paziņojumā par atvainošanos no Putina puses nekas nav teikts. "Krievijas valsts galva silti apsveica Naftali Benetu un Izraēlas tautu šodien svinētajos nacionālajos svētkos – Neatkarības dienā.

Tika izteikta abpusēja ieinteresētība turpmāk attīstīt draudzīgas Krievijas un Izraēlas attiecības un uzturēt noderīgus kontaktus starp abu valstu vadību," paziņoja Kremļa preses dienestā.

Pēdējās nedēļās Krievijas amatpersonas izcēlušās ar virkni ārkārtīgi asiem paziņojumiem Izraēlai. Par apogeju kļuva Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova antisemītiskais izteikums, raksta "detaly.co.il" mājas lapa.

Atbildot uz itāļu žurnālista jautājumu, kā savienojami Krievijas paziņojumi par Ukrainas "denacifikāciju" ar to, ka šīs valsts prezidents ir ebrejs, Lavrovs sacīja, ka tic, ka "arī Hitleram bija daļiņa ebreju asiņu", bet "lielākie antisemīti vienmēr bijuši ebreji".

Pēc Izraēlas politiķu asās reakcijas Maskava atvainoties nesāka. Atvainošanās vietā Krievijas ārlietu ministrija publicēja tekstu, kurā uzstāja uz savu nostāju un paplašināja antisemītisko retoriku.

Lavrovs neonacistu atbalstīšanā vainoja arī citus politiķus – Latvijas prezidentu, atsevišķi uzsverot viņa ebrejisko izcelsmi.

"Arī Valsts prezidentam Levitam ir ebreju saknes. Un arī "veiksmīgi" piesedz "Waffen SS" reabilitāciju savā valstī," tika teikts paziņojumā.