foto: Scanpix, LETA
Krievijas ārlietu ministrs konfliktā ar Izraēlu iesaistījis arī Latvijas prezidentu
Sergejs Lavrovs/Egils Levits
Pasaulē
2022. gada 3. maijs, 15:38

Krievijas ārlietu ministrs konfliktā ar Izraēlu iesaistījis arī Latvijas prezidentu

Jauns.lv

Krievija izvirzījusi jaunas apsūdzības Izraēlai - tagad par atbalstu "neonacistu režīmam Kijivā". Tam sekoja atvainošanās prasība no Krievijas par Sergeja Lavrova teikto. Krievijas ārlietu ministrijas publikācijā "par antisemītismu" minēts arī Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc skandalozā Krievijas Federācijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojuma, ka Ādolfs Hitlers, iespējams, bijis ebrejs un "visspilgtākie antisemīti, kā likums, ir ebreji", Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids šos vārdus asi kritizēja: 

"Šis izteikums ir nepiedodams, skandalozs, tā ir briesmīga vēsturiska kļūda, un mēs sagaidām atvainošanos." Izraēlā rēķinājās ar Krievijas puses saprātīgumu, uzskatot, ka Maskava neies uz tālāku attiecību eskalāciju.

Tomēr 3. maija rītā Krievijas ārlietu ministrijas tviterī parādījās ārkārtīgi asa pret Izraēlu vērsta publikācija. Ierakstā teikts, ka "Izraēlas ārlietu ministra Jaira Lapida pretvēsturiskie paziņojumi lielā mērā izskaidro Izraēlas pašreizējās valdības kursu uz neonacistu režīma atbalstīšanu Kijivā".

Links, kas ir pievienots šai publikācijai, vēsta "par antisemītismu", kurā tiek attīstīta tēma par "ebreju sadarbību ar nacistiem". Cita starpā tekstā tiek vēstīts par vēl viena prezidenta - Egila Levita - ebrejisko izcelsmi.

"Prezidenta ebreju izcelsme nav garantija aizsardzībai pret neonacisma uzplaukumu valstī. Ukraina, starp citu, nav vienīgā tāda šobrīd. Arī Valsts prezidentam Levitam ir ebreju saknes. Un arī "veiksmīgi" piesedz "Waffen SS" reabilitāciju savā valstī," rakstīts publikācijā.