foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas vicepremjere brīdina ES neatkārtot 2008.gadā Bukarestē pieļauto NATO kļūdu
Ukraina līdz šīs nedēļas beigām aizpildīs anketas otro daļu par politiskajiem un ekonomiskajiem kritērijiem dalībai Eiropas Savienībā
Pasaulē
2022. gada 2. maijs, 22:07

Ukrainas vicepremjere brīdina ES neatkārtot 2008.gadā Bukarestē pieļauto NATO kļūdu

Jauns.lv / LETA

Ukraina līdz šīs nedēļas beigām aizpildīs anketas otro daļu par politiskajiem un ekonomiskajiem kritērijiem dalībai Eiropas Savienībā (ES) un sagaida pozitīvu atbildi jūnijā, intervijā mediju tīklam EURACTIV paziņojusi Ukrainas vicepremjere Eiropas integrācijas jautājumos Olha Stefanišina.

Vienlaikus viņa piebilda, ka Kijiva saprot, ka "nav paātrināta ceļa" uz dalību ES.

Otrā anketas daļa aptver aptuveni 33 Ukrainas un ES sadarbības jomas.

Kijiva ir pārliecināta, ka atbildes aptver "visu fonu", lai Eiropas Komisija (EK) nonāktu pie pozitīva secinājuma, norādīja Stefanišina.

"Mēs esam pilnīgi spējīgi, un Eiropas Komisija ir spējīga nodrošināt, lai visas procedūras tiktu pabeigtas pirms jūnija samita," sacīja vicepremjere.

"Mēs saprotam, ka tas ir tikai sākums garam ceļam," norādīja Stefanišina, atbildot uz jautājumu par Kijivas cerībām attiecībā uz procesa ātrumu.

"Taču ES nevajadzētu kļūdīties, nepieņemot lēmumu par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, jo ir augsta gatavība šāda lēmuma pieņemšanai," viņa piebilda.

Vicepremjere brīdināja, ka blokam nevajadzētu atkārtot 2008.gadā Bukarestē pieļauto NATO kļūdu, kad alianse nolēma, ka pagaidām nepiedāvās dalību Gruzijai un Ukrainai.

Jau ziņots, ka aprīlī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Eiropas Savienības (ES) delegācijas Ukrainā vadītājam iesniedza aizpildītu ES anketu, kas kalpo par pamatu iestāšanās sarunām. Šo anketu, kuras aizpildīšana ir nepieciešams solis, lai Ukrainai tiktu piešķirts ES kandidātvalsts statuss, Zelenskim 8.aprīlī Kijivā svinīgi pasniedza Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.