foto: Ukrainas pasts
Krievi savu nogremdēto kuģi "Moskva" sargājuši ar skabargu
Ukrainas pasts izdevis pastmarku par godu robežsargiem, kas kreiseri Moskva aizsūtīja nah... Labdarības izsolē armijas atbalstam marka ar slavenā citāta autora Romana Gribova autogrāfu pārdota par pieciem miljoniem grivnu (156 000 eiro).
Pasaulē
2022. gada 1. maijs, 07:54

Krievi savu nogremdēto kuģi "Moskva" sargājuši ar skabargu

Kas Jauns Avīze

Pēc Krievijas Melnās jūras flotes lepnuma, kreisera Moskva nogremdēšanas atklājies, kāpēc Putina admirāļi bijuši tik pārliecināti par kuģa neievainojamību.

Izrādās, viņi paļāvās nevis uz raķešu pārtveršanas un iznīcināšanas sistēmām, bet gan koka skabargas  brīnumaino spēku. Proti, niecīgu gabaliņu it kā no Jēzus krusta, kas spējot novirzīt naidnieka raķetes un torpēdas. Dažus milimetrus lielo skabargu par 40 miljoniem dolāru iegādājusies Krievijas Pareizticīgā baznīca.

Tā 2020. gada februārī paziņoja, ka relikvija nodota Melnās jūras flotes komandierim, viceadmirālim Igoram Osipovam. Oficiālais formulējums bija šāds: “Kristiešu relikvija – Kunga krusta daļiņa – tiks glabāta uz Melnās jūras flotes flagmaņa – raķešu kreisera Moskva.” Tā bija ievietota 19. gadsimta metāla krusta iekšpusē.

Skabarga pret divām Ukrainas raķetēm Neptun tomēr bija bezspēcīga un kopā ar kreiseri nogāja jūras dibenā. Kopā ar kuģi nogrima arī viceadmirāļa Osipova karjera – pēc viņa ieradās vīri civilā. Pēc neoficiālas informācijas, aresta laikā piekauts viņa adjutants.

Kreiseris Moskva piedalījās uzbrukumā Čūsku salai, un tieši šo kuģi ukraiņu robežsargi aizsūtīja nah..., atsakoties padoties. Krievija apgalvo, ka no Moskva vairāk nekā 400 vīru lielās ekipāžas gājis bojā tikai viens un 27 pazuduši.