foto: AFP/Scanpix
Okupētajā Krimā notiesā tatāru aktīvistu Džemiļevu
Bijušais Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa vadītājs Mustafa Džemiļevs.
Pasaulē
2022. gada 22. aprīlis, 20:47

Okupētajā Krimā notiesā tatāru aktīvistu Džemiļevu

Jauns.lv / LETA

Krievijas okupācijas administrācijas tiesa Krimā piespriedusi divu gadu nosacītu cietumsodu bijušajam Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa vadītājam Mustafam Džemiļevam, piektdien paziņojusi prokremliskā informācijas aģentūra "Kriminform".

Tiesa piesprieda 78 gadus vecajam Džemiļevam divu gadu nosacītu sodu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Taču viņam sods nebūs jāizcieš amnestijas dēļ, ziņoja "Kriminform".

Krievijas drošības spēki pret Džemiļevu ierosināja krimināllietu par "nelikumīgu" Ukrainas Hersonas apgabala un Krievijas anektētās Krimas robežas šķērsošanu 2014.gada maijā.

Viņam tika izvirzītas arī apsūdzības par "nolaidīgu apiešanos ar šaujamieročiem", kas esot izraisījis smagas sekas. Džemiļevs esot iegādājies karabīni un nodevis to glabāšanā savam dēlam.

Viņš tika apsūdzēts arī par nelikumīgu munīcijas iegādāšanos un glabāšanu.

Padomju laikos Džemiļevs vairākkārt tika ieslodzīts par protestiem un pretošanos Krimas tatāru deportācijām un aizliegumam atgriezties dzimtenē.

No 1991. līdz 2013.gadam viņš bija Medžlisa priekšsēdētājs, bet no 2014.gada līdz 2019.gadam bija Ukrainas prezidenta komisārs Krimas tatāru lietās.

Viņš vairākkārt ievēlēts Ukrainas parlamentā.