foto: Juris Rozenbergs / Vida Press
Krievijas sociologs: pieminekļa nojaukšana Uzvaras parkā ir izdevīga Putinam
Piemineklis Uzvaras parkā/Vladimirs Putins
Pasaulē
2022. gada 20. aprīlis, 20:36

Krievijas sociologs: pieminekļa nojaukšana Uzvaras parkā ir izdevīga Putinam

Jauns.lv

Latvijas varasiestādēm rūpīgi jāizvērtē, ko darīt ar pieminekli Uzvaras parkā Pārdaugavā, jo tā nojaukšana vai demontāža ir izdevīga Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, uzskata Krievijas sociologs, Maskavas Sociālo un ekonomisko zinātņu augstskolas profesors Grigorijs Judins.

Intervijā portālam "Rus.lsm.lv" viņš norāda, ka produktīvākā stratēģija darbam ar pieminekļiem ir pārdomāšana un to vēstījuma pārpiešķiršana. "Labi saprotama ir Latvijas vēsture un pašreizējās pretrunas. Šodien tas ir klupšanas akmens. Polarizācijas punkts," norādīja Judins.

"Tīri pragmatiski - ņemiet vērā, ka pieminekļa nojaukšana un piekļuves ierobežojumi tam Putinam ir izdevīga. Te pat nav nekādu jautājumu - tas ir tas, ko viņš vēlas," uzskata sociologs.

Viņš norādīja, ka šī tendence ir redzama jau kopš Putina prezidentūras agrīnajiem gadiem, kad tika demontēts piemineklis Igaunijā. Judins uzskata, ka Putinam ir svarīgi izprovocēt šo uzbrukumu.

Nedrošā Uzvaras parka pieminekļa iekštelpas

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to šodien norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). ...

gallery icon

Viņaprāt, lai neatbalstītu spēkus, kas iestājas par karu, ir jāpārdomā, ko šis monuments nozīmē Latvijai un kā to pārvērst par konsolidācijas punktu:

"Pieminekļus un telpu ap tiem var pārveidot. Likt pārī citus pieminekļus. Rekonstruēt. Padarīt to par atmiņas vietu. Svarīga ir simboliska atbilde, lai tas nebūtu šķelšanās punkts, bet gan konsolidācijas punkts," uzskata sociologs.

Kā ziņots, sākoties karam Ukrainā, dienas kārtībā atkal nonāca jautājums par "pieminekļa padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem" nojaukšanu Uzvaras parkā Rīgā.

Aktīvisti tīra Uzvaras pieminekli, kurš apliets ar Ukrainas karoga krāsām

Jauns.lv piefiksēja, ka pie Uzvaras pieminekļa, kuru šorīt iedzīvotāji pamanīja apzīmētu un nolietu ar zilu un dzeltenu krāsu, paužot atbalstu ...

gallery icon

Tieslietu ministrijai tika uzdots rast tiesisko pamatojumu monumenta demontāžai. Kamēr to aizsargā 1994. gada Latvijas un Krievijas vienošanās - Latvijai saskaņā ar dokumentu ir pienākums pildīt starptautiskās saistības. Runa ir par Krievijas un Latvijas militāro pensionāru sociālās aizsardzības vienošanos.

Parakstīts Maskavā, 1994. gada aprīlī kopā ar citiem nolīgumiem, tas paredzēja izvest Krievijas armiju un noteica lokatora statusu Skrundā.

Norādīts, ka Latvija nodrošina karavīru piemiņas būvju un masu apbedījuma vietu labiekārtošanu un saglabāšanu. Konkrēts piemineklis (Pārdaugavā) dokumentā nav minēts. Taču pēc neveiksmīgā mēģinājuma to uzspridzināt 1997. gadā, abas valstis apmainījās ar slepenām notām, taču, pēc diplomātiskā dienesta datiem, starpvalstu vienošanās attiecās arī uz padomju pieminekli Uzvaras parkā - iepriekš vēstīts LTV raidījumā "De facto".

Covid-19 pandēmijas laikā cilvēku masas pulcējas pie Uzvaras pieminekļa 2021. gada 9. maijā

gallery icon

Pirmdien, 11. aprīlī, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņoja, ka memoriāls Pārdaugavā atrodas, pēc Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta speciālistu atzinuma, nedrošā tehniskā stāvoklī, tāpēc pašvaldība tajā pašā dienā ap to uzstādīja žogu ar mērķi pasargāt cilvēkus.

Līdzekļi galvaspilsētas budžetā pieminekļa remontam šogad nav ieplānoti. Tā kā pašlaik notiek diskusijas parlamentā un valdībā par iecerēto monumenta demontāžu, vispirms jāsagaida to lēmums un tikai tad jārīkojas. Līdz tam brīdim ap to stāvēs nožogojums, piebilda mērs.

Šogad 9. maijā tradicionālo svinību nebūs. Saeima galīgajā lasījumā aizliedza 9. maijā rīkot pasākumus tuvāk par 200 metriem no jebkura pieminekļa, kas slavina padomju armiju un tās uzvaras.