foto: AFP/Scanpix
Turcijas amatpersona: Krievija un Ukraina ir gatavas turpināt miera sarunas
2022. gada 8. aprīlī vilciena stacijā Kramatorskā, kas tika izmantota civiliedzīvotāju evakuācijai, gāja bojā vismaz 35 cilvēki.
Pasaulē
2022. gada 8. aprīlis, 17:54

Turcijas amatpersona: Krievija un Ukraina ir gatavas turpināt miera sarunas

Jauns.lv / LETA

Krievija un Ukraina ir gatavas turpināt sarunas, lai gan procesu ietekmē šausminošās ainas, kas pavērušās Kijivas piepilsētā Bučā pēc Krievijas karaspēka padzīšanas, piektdien paziņojusi kāda Turcijas amatpersona.

"Gan Krievija, gan Ukraina ir gatava noturēt sarunas Turcijā, tomēr līdz kopīga [vienošanās] teksta sagatavošanai vēl ir tālu," atzinusi amatpersona.

Tā paskaidrojusi, ka strīdus jautājumu vidū ir Donbasa un Krimas statuss, kā arī drošības garantijas. Amatpersona informējusi, ka nākamās sarunu kārtas norises datums vēl nav noteikts.

Turcija ir uzņēmusies vidutāja lomu Krievijas un Ukrainas miera sarunās. Pagājušajā nedēļā Stambulā tikās abu valstu delegācijas, un puses pēc sarunām pauda optimismu par procesa virzību.

31.martā Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušogu pieļāva, ka Krievijas un Ukrainas ārlietu ministru Sergeja Lavrova un Dmitro Kulebas tikšanās varētu notikt nākamo divu nedēļu laikā, tomēr, kā tagad atzīst Turcijas valdība, kopš pagājušās nedēļas nogalē atklātībā nonāca informācija par Krievijas karavīru pastrādātajām zvērībām Bučā, miera sarunas ir aizēnotas.

Krievija apsūdzējusi Ukrainas sarunu delegāciju par prasību mainīšanu kopš sarunām Stambulā, un uzstāj, ka Kijiva neesot ieinteresēta izbeigt kaujas.

Savukārt Ukraina mudina Krieviju parādīt gatavību dialogam, samazinot karadarbības apmērus.