foto: AP/Scanpix
Polijas Seims pieņem likumu par atbalstu bēgļiem no Ukrainas
Ukraiņi evakuējas no karā noplosītās Irpinas. 2022. gada 7. marts.
Pasaulē
2022. gada 10. marts, 08:17

Polijas Seims pieņem likumu par atbalstu bēgļiem no Ukrainas

Jauns.lv / LETA

Polijas Seims (parlamenta apakšpalāta) trešdienas vakarā pieņēma īpašu likumu par atbalstu Ukrainas pilsoņiem, kas ierodas Polijā, glābjoties no Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu.

Likuma pieņemšanu atbalstīja 439 Seima deputāti, 12 balsoja pret un trīs atturējās.

Pieņemtais likums noregulē jautājumus par Ukrainas bēgļu uzturēšanās Polijā legalizāciju un par vispusēja atbalsta sniegšanu viņiem. 

Bēgļu centrs Polijā, kurā patveras no Ukrainas ieceļojušie

Centrā, kurš atrodas Polijas teritorijā, aptuveni 60 kilometrus no Ukrainas pilsētas Ļvovas, šobrīd uzturas ievērojams skaits no Ukrainas ieradušos bēgļu. ...

gallery icon

Tas paredz piešķirt Ukrainas bēgļiem identifikācijas kodu, un viņu uzturēšanās Polijā tiks atzīta par legālu uz 18 mēnešiem. Viņi varēs legāli iekārtoties darbā un iegūs pieeju bezmaksas medicīniskajiem pakalpojumiem. Ukrainas skolēni un studenti varēs mācīties Polijas skolās un universitātēs.

Saskaņā ar jauno likumu personām un organizācijām, kas sniegs Ukrainas bēgļiem dzīvesvietu un uzturu, tiks izmaksāts pabalsts - apmēram 1200 zloti (251 eiro) mēnesī. Šis pabalsts tiks maksāts ne ilgāk kā 60 dienas. Polijas valsts arī izmaksās Ukrainas bēgļiem vienreizēju pabalstu 300 zlotu (63 eiro) apmērā. 

Polijas valsts bankā BGK tiks izveidots īpašs fonds, no kura tiks finansēta palīdzība Ukrainai. Tiks arī izveidota mērķa rezerve valsts budžetā.

Īpašais likums arī pastiprina kriminālatbildību par cilvēku tirdzniecību un sutenerismu Ukrainas kara laikā.