Pasaulē
2015. gada 13. jūnijs, 08:49

Grieķija plāno iesniegt aizdevējiem jaunus priekšlikumus

Jauns.lv

Grieķija piektdien paziņoja, ka nedēļas nogalē iesniegs starptautiskajiem aizdevējiem jaunus priekšlikumus saistībā ar valsts reformu plāniem.

Grieķijas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka vienošanās ir iespējamāka nekā iepriekš domāts pēc tam, kad premjerministrs Aleksis Ciprs ir apspriedies ar ministriem.

"Grieķijas puse ir gatava iesniegt pretpiedāvājumus, lai atrisinātu atlikušās domstarpības," sacīja amatpersona, piebilstot, ka "vienošanās ir tuvāk nekā jebkad agrāk", un Grieķijas pārstāvji sestdien Briselē tiksies ar aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien atsauca savu komandu no 11 stundas ilgušajām sarunām Briselē, sakot, ka vienošanās panākšana ir tāla, lai gan jau piecus mēnešus turpinās sarunas starp aizdevējiem un Grieķijas valdību, kas nevēlas turpināt taupības pasākumus, lai gan pastāv iespēja, ka jau mēneša beigās tā nespēs atmaksāt savus parādus.

Augsta ranga eiro zonas amatpersonas ir runājušas par "sliktākā gadījuma scenārijiem" saistībā ar Grieķiju, tostarp iespējamu tās defoltu gadījumā, ja sarunas starp Grieķiju un tās starptautiskajiem aizdevējiem cietīs neveiksmi, piektdien paziņoja trīs avoti Eiropas struktūrās, kas vēlējās palikt anonīmi.

Tehnokrāti no eiro zonas 19 dalībvalstīm pašlaik atrodas Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, kur tiek gatavota ceturtdien Luksemburgā gaidāmā eiro zonas finanšu ministru sanāksme, kas būs izšķiroša Grieķijas krīzē.

Nākamnedēļ Luksemburgā gaidāmā sanāksme tiek uzskatīta par pēdējo iespēju radikāli kreisi noskaņotajai Grieķijas valdībai vienoties par reformām apmaiņā pret starptautiskā aizdevuma pēdējo maksājumu 7,2 miljardu eiro apmērā, par kuru neauglīgas un asas diskusijas turpinās jau piecus mēnešus.

Ja vienošanās netiks panākta finanšu grūtībās nonākusī Grieķija var nonākt uz maksātnespējas sliekšņa, kas var nozīmēt haotisku izstāšanos no eiro zonas, kuras rezultātā var tikt satricināta visas pasaules ekonomika.

Grieķija piecus mēnešus ir turpinājusi sarunas ar starptautiskajiem kreditoriem - Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un SVF, cenšoties panākt, lai kreditori tai izmaksātu pēdējo starptautiskā aizdevuma daļu 7,2 miljardu eiro apmērā. Kreditori atsakās to darīt, kamēr Grieķija neapņemas veikt noteiktas ekonomikas reformas.

BNS