foto: LETA
Kaljulaida: Ukraina pašlaik turas par mums visiem
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Pasaulē
2022. gada 16. februāris, 23:48

Kaljulaida: Ukraina pašlaik turas par mums visiem

Jauns.lv / LETA

Ukraina pašlaik turas par mums visiem - par visām mieru un likumu cienošajām tautām, tāpēc arī mums visiem jānostājas līdzās Ukrainai, uzsvērusi bijusī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, trešdien piedaloties preses konferencē pēc Jaltas Eiropas Stratēģijas valdes sēdes, kas notika Dnipro pilsētā izveidotajā Pretterorisma operācijas muzejā.

"Kur gan vēl labāk atrasties Ukrainas Vienotības dienā, ja ne šai muzejā, kura ekspozīcija stāsta par cīņu pret terorismu Ukrainas austrumos. Esmu te bijusi jau iepriekš un man ļoti gribētos, lai šāda muzeja veidošanai vispār nebūtu iemesla," viņa atzinusi. "Taču iemesls ir. Un tā ir ļoti izteiksmīga liecība - kamēr visa pasaule apspriež jautājumu par iespējamo karu, cenšoties saprast, cik tieši iespējams tas ir, te karš patiesībā norisinās, ukraiņu tauta kara apstākļos dzīvo jau astoto gadu. Šī iemesla dēļ mēs esam pulcējušies te, Dnipro pilsētā. Tas ir tas, ko mēs vēlamies atgādināt pasaulei."

"Mēs ceram, ka Krievija spers soļus spriedzes mazināšanai - tāda iespēja joprojām ir. Bet jāpatur prātā, ka šo spriedzi var mazināt tikai Krievija. Neviena cita valsts ar savu uzvedību nav radījusi šādu saspīlējumu. Mēs esam iestājušies un iestāsimies par Ukrainas tiesībām brīvi un patstāvīgi izraudzīties savus sabiedrotos un partnerus. Igaunija vienmēr ir atbalstījusi NATO atvērto durvju politiku un turpinās to darīt," norādījusi Kaljulaida.

"Raugoties no Igaunijas puses, mēs ceram, ka jau šogad, nākamgad un visus turpmākos gadus Ukrainā valdīs miers - citādi mēs te redzēsim vēl lielāku traģēdiju, dzirdēsim vēl vairāk par ģimeņu ciešanām gan Ukrainā, gan Krievijā un redzēsim, kā tiek satricināta, ja ne pilnībā sagrauta starptautiskā drošības arhitektūra," viņa brīdinājusi.

Ukrainas civiliedzīvotāji ar koka AK-47 atveidojumiem trenējas karam

Līdz ar pastāvošajiem Krievijas iebrukuma draudiem arvien vairāk ukraiņu ķeras pie ieročiem un trenē militārās iemaņas. Janvāra beigās un februāra ...

gallery icon