foto: AFP/Scanpix
Otrdien Latvijas-Baltkrievijas robežu mēģinājuši šķērsot 33 cilvēki; Lietuvā situācija uz robežas jau trešo dienu mierīga
Lietuvas-Baltkrievijas robeža.
Pasaulē
2022. gada 5. janvāris, 13:06

Otrdien Latvijas-Baltkrievijas robežu mēģinājuši šķērsot 33 cilvēki; Lietuvā situācija uz robežas jau trešo dienu mierīga

Jauns.lv / LETA

Otrdien Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 33 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, taču Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī trešo dienu pēc kārtas nav fiksējuši nevienu migrantu mēģinājumu nelikumīgi iekļūt valstī no Baltkrievijas.

Kopš pagājušā gada 10. augusta, kad pierobežā tika izsludināta ārkārtējā situācija, kopumā no Latvijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 4249 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto nav.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ Latvijas robežas šķērsošana nav liegta 94 cilvēkiem, savukārt kopumā pērn aizturēti 446 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja pērn no 11.augusta līdz 10.novembrim, bet vēlāk tā pagarināta līdz šī gada 10.februārim.

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon
26

Pirmdien un svētdien neviens migrants nemēģināja nelikumīgi iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas robežas puses. Pirmajā jaunā gada dienā Lietuvas robežsargi piespieda doties atpakaļ uz Baltkrieviju trīs migrantus, bet pagājušā gada pēdējā dienā - septiņus migrantus. Arī 30.decembrī neviens migrants nebija jāpiespiež doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 8100 reižu. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.