foto: ZUMAPRESS.com
"Turpināsim būt pionieri arī ar ceturto devu!" Izraēla nevēlas nokavēt vilcienu cīņā ar omikronu
Pasaulē
2021. gada 22. decembris, 16:11

"Turpināsim būt pionieri arī ar ceturto devu!" Izraēla nevēlas nokavēt vilcienu cīņā ar omikronu

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka pasaulē sāk izplatīties jaunais omikrona variants, Izraēla nolēmusi sākt vakcinēšanu ar ceturto vakcīnas pret Covid-19 devu. Tā sākotnēji būs pieejama cilvēkiem vecumā no 60 gadiem, medicīnas darbiniekiem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, paziņojis Izraēlas Ministru prezidenta Naftali Beneta birojs, ziņo CNN.

Ceturto devu varēs saņemt, ja kopš trešās vakcīnas būs pagājuši četri mēneši. Izraēlā gandrīz visi vakcinētie pilsoņi ir saņēmuši "Pfizer/BioNTech" vakcīnu.

Ekspertu grupas locekle Galija Rahava Izraēlas radio atzina, ka lēmums ieteikt ceturto devu nav bijis viegls. "Mums vēl īsti nav datu par imunitātes līmeni, kā tas bija, kad mēs lēmām par trešo devu, bet, no otras puses, pārējā pasaulē ir patiešām biedējoši dati. Šādā situācijā, ja jūs nerīkojaties nekavējoties, jūs varat nokavēt vilcienu," sacīja profesore.

Izraēlas premjerministrs Naftali Benets atzinīgi novērtēja lēmumu par ceturto devu un mudināja pilsoņus pēc iespējas ātrāk doties to saņemt. "Brīnišķīgas ziņas, netērējiet laiku - dodieties vakcinēties," teikts otrdienas paziņojumā.

Benets arī atzinīgi novērtēja Izraēlas līdzšinējos centienus cīņā pret vīrusu, sakot, ka valsts turpina "stāvēt priekšgalā globālajos centienos tikt galā ar pandēmiju".

"Izraēlas pilsoņi bija pirmie pasaulē, kas saņēma trešo Covid-19 vakcīnas devu, un mēs turpināsim būt pionieri arī ar ceturto devu," norādīja premjerministrs.

Jūlija beigās Izraēla sāka piedāvāt balstvakcīnu tiem, kas vecāki par 60 gadiem. Kopš augusta beigām revakcinācijas ir pieejamas ikvienam, kas vecāks par 16 gadiem, piecus mēnešus pēc otrās vakcīnas devas. Pašlaik Izraēlā persona netiek uzskatīta par pilnībā vakcinētu, kamēr tā nav saņēmusi trešo vakcīnas devu.

Pēc vairāk nekā trim mēnešiem Izraēlas veselības aizsardzības amatpersonas secinājušas, ka trešās devas vakcinācija palīdzēja samazināt vīrusa ceturto vilni, kas pārņēma valsti augustā un septembrī.

Tomēr otrdienas paziņojums iezīmē piektā viļņa satricinājumu. Kopējais jauno Covid-19 gadījumu skaits Izraēlā pirmdien pārsniedza 1300, bet otrdien 1100. Šāds skaitlis nebija sasniegts kopš oktobra vidus.