foto: Facebook
Zvērīga un traģisma pilna bērna slepkavība Anglijā. Vai mazo Stāru varēja pasargāt no mātes draudzenes?
Lielbritāniju satriekusi nežēlīga slepkavība
Pasaulē
2021. gada 15. decembris, 13:44

Zvērīga un traģisma pilna bērna slepkavība Anglijā. Vai mazo Stāru varēja pasargāt no mātes draudzenes?

Jauns.lv

Lielbritāniju satricinājusi šaušalīga bērna slepkavības lieta – par 16 mēnešus vecas meitenītes nosišanu notiesāta viņas mātes partnere. Pastiprinātu mediju un sabiedrības uzmanību šī lieta izpelnījusies ne tikai prātam neaptveramā nozieguma dēļ, bet arī tāpēc, ka traģēdiju, iespējams, varēja novērst.

28 gadus vecā Savanna Brukhila 14. decembrī tika atzīta par vainīgu savas draudzenes mazās meitas slepkavībā, kas pastrādāta 2020. gada 22. septembrī. Viņa, amatierboksere un apsardze, 16 mēnešus veco Stāru Hobsoni nositusi līdz nāvei.

Stāras māte, 20 gadu vecā Frenkija Smita, atzīta par vainīgu vieglākā apsūdzībā - par bērna nāves izraisīšanu vai pieļaušanu.

Izmeklēšanā secināts, ka slepkavības brīdī meitenītes māte Frenkija bijusi “toksiskās attiecībās” ar Brukhilu. Turklāt bijuši vairāki trauksmes zvani, kas brīdinājuši par iespējamo traģēdiju.

foto: West Yorkshire Police / SWNS.COM
Par meitenītes slepkavību notiesātā Savanna Brukhila un Stāras māte Frenkija Smita

Vairāki sieviešu draugi un ģimenes locekļi bija zvanījuši sociālajiem dienestiem, paužot bažas par Stāras dzīves apstākļiem. Pirmā pārbaude veikta 2020. gada janvārī, tomēr Stāras māte Frenkija pārliecinājusi sociālos dienestus, ka izsaukumi ir ļaunprātīgi un vērsti uz homofobismu.

Kāds ir mazās Stāras traģiski aprautās dzīves stāsts?

Stāra piedzima 2019. gada 21. maijā, mēnesi pirms viņas mātes Frenkijas 18. dzimšanas dienas. Jau septembrī māte mazo Stāru sākusi dot pieskatīt draugiem, lai pati varētu doties izklaidēties.

Kad Stārai bija pusgads, viņas vecāki izšķīrušies. Ātri vien viņas māte krogā iepazinusies ar Savannu Brukhilu, kuru citi raksturo kā “izlēcēju”. Abas uzsākušas romantiskas attiecības. Fotogrāfijas sociālajos tīklos liecināja, ka meitenītes dzīve ar “abām mammām” ir lieliska – skaistas drēbes, diadēma uz galvas, greznas bantītes matos un mīļākais rotaļu lācis blakus.

foto: West Yorkshire Police / SWNS.COM
Stāra nomira vien 16 mēnešu vecumā

Tomēr patiesā Stāras dzīve bijusi postoša un meliem apvīta.

2020. gada janvārī viena no Frenkijas draudzenēm piezvanījusi sociālajam dienestam, paužot bažas par mazās Stāras veselību. Sociālais darbinieks pie abām sievietēm ieradies divas reizes.

2020. gada martā Brukhila iesitusi Frenkijai pa seju. Nākamajā dienā Brukhila savai boksa partnerei pastāstījusi, ka mēģinājusi nogalināt sevi un Frenkiju, nobraucot no klints, bet galu galā viņu “tikai iekaustījusi”. Brukhila sūdzējās, ka “izgājusi ārpus kontroles” un viņai vajadzīga palīdzība.

Pēc dažām dienām sociālie dienesti informējuši Frenkiju, ka beiguši pārbaudi, nekādai turpmākai rīcībai nesekojot.

Pēc pāris mēnešiem, maijā, sociālie dienesti saņēmuši jau nākamo palīgā saucienu no Frenkijas vecmāmiņas, kura informēja, ka Brukhila vardarbīgi izturoties pret mazo Stāru. Jau tai pašā dienā sievietes un bērnu apciemojuši sociālie darbinieki.

Jūnijā sociālajos dienestos vērsies mazās Stāras tēvs Džordans Hobsons. Sieviešu mājā ieradusies policija un nozīmējusi bērnam veikt medicīnisko ekspertīzi.

8. jūlijā sociālie dienesti atkal slēguši Stāras lietu.

Septembrī saņemts jau nākamais trauksmes zvans – par zilumiem uz meitenītes sejas ziņojis viņas vecvectēvs Frenks Smits. Nākamajā dienā pie meitenītes bez brīdinājuma ieradušies sociālie dienesti, konstatējot, ka mājoklis ir tīrs un kārtīgs, bet uz Stāras ķermeņa ir daži zilumi. Frenkija norādījusi, ka bērns nokritis pa trepēm.

Pēc piecām dienām sociālie dienesti nosūtījuši Frenkijai ziņu par to, ka lieta slēgta.

13. septembrī videonovērošanas kameras pie rūpnīcas Donkasterā fiksējušas, cik brutāli ir Brukhilas auklēšanas paņēmieni. Viņa darba laikā pieskatījusi mazo Stāru, jo Frenkija gribējusi iziet iedzert. Videokamerās nofilmēts, kā Brukhila bērnu vairākas reizes sit automašīnā.

20. septembrī mazo Stāru un viņas māti Frenkiju fiksēja videonovērošanas kameras Bredfordas pilsētas centrā. Meitenīte tik tikko turēja savu galvu, tai noliecoties uz vienu pusi.

2020. gada 22. septembrī Stāra nomira.

foto: Yvonne Spendley / SWNS
Stāra nomira vien 16 mēnešu vecumā

Brutālās audzināšanas metodes redzamas videoierakstos

16 mēnešus vecās meitenītes dzīves realitāte iemūžināta vairākos videoierakstos, tostarp mājās uzņemtos video un videonovērošanas kamerās.

Satraucošākajā no tiem redzams, kā Stāras mātes draudzene Brukhila meitenīti iepļaukā, sit viņai pa vēderu un seju, kamēr baro no pudelītes. Izmeklētāji saskaitīja 21 sitienu trīs stundu periodā.

foto: Facebook
Savanna Brukhila ar draudzenes meitu Stāru

Kādā citā pašas Brukhilas uzfilmētā video redzams, kā Stāra miegā izkrīt no gultas. Brukhila video rediģējusi, to palēninot un pievienojot tam mūziku. “Viņai tas likās smieklīgi,” vēlāk tiesā sacīja sieviete. Sievietes vardarbīgos video "izklaides nolūkiem" pat pārsūtījušas draugiem.

Meitenītes māte Frenkija nedarīja neko, lai pasargātu meitas dzīvību. Reiz viņa pat turējusi bērna galvu zem ūdens, lai apturētu raudas.

Kurš ir vainīgais?

Tiesa šī gada decembrī, vairāk nekā gadu pēc meitenītes nāves, lēma, ka slepkavībā galvenā vaina jāuzņemas Brukhilai, kuras sitieni bijuši bērnam letāli.

Tiesā uzklausīts, ka bērns guvis "katastrofālus" vēdera ievainojumus, divus augštilba lūzumus, 12 centimetru garu lūzumu galvaskausa aizmugurē, lauztas ribas un vēnu plīsumus.

Tomēr bez vainas nav arī Stāras māte Frenkija, jo viņa pieļāvusi, ka pret viņas bērnu tā izturas.

foto: Facebook
Frenkija Smita ar meitu Stāru

Izmeklēšanā secināts, ka bijušas vairākas iespējas Stāras likteni glābt. Piecas reizes ar sociālajiem dienestiem sazinājusies ģimene un draugi, un visas piecas reizes viņu bažas noraidītas.

Vienā no šīm reizēm iesaistīta arī policija, bet sestajā reizē likumsargi izsaukti ne vairs pēc sociālo dienestu pieprasījuma.

Ekspertīzē secināts, ka bērns miris no vēdera dobuma asiņošanas. Tā vietā, lai nekavējoties zvanītu ārkārtas dienestiem, abas sievietes "Google" meklējušas, kā "izvest bērnu no šoka". Brukhila mēģinājusi Stāru atdzīvināt 11 minūtes, pirms zvanījusi mediķiem.

Sava loma politkorektumam

Stāras traģiskās slepkavības lietas sakarā pausts arī viedoklis, ka sava loma valsts iestāžu vienaldzībai bijusi arī politkorektumam.

Tiesā dzirdēts, ka sociālie darbinieki pieņēmuši Frenkijas stāstu par to, ka sūdzības par bērna dzīves apstākļiem bijušas ļaunprātīgas, jo radinieki neatbalstot sieviešu viendzimuma attiecības. Tāpat sievietes apvārdojušas ierēdņus, ka cilvēkiem nepatīkot Brukhilas izcelsme - viņa nākusi no romu tautības ģimenes.

foto: Facebook
Frenkija Smita un Savanna Brukhila

Pēc tiesas lēmuma Bredfordas bērnu tiesību aizsargājošās instances atvainojušās, ka nav ievērojušas par traģēdiju brīdinošās zīmes.

Kas ir agresīvā Savanna Brukhila?

28 gadus vecā Brukhila, kura bieži uzturējās krogos, strādāja apsardzē un nodarbojās ar boksu, bija pilnīgi pretējs tēls tam, ko sabiedrība uzskata par "māti". Iespējams, tieši tāpēc sociālie dienesti pievēra acis - lai nešķistu, ka pakļaujas sabiedrības spiedienam.

Brukhila pameta skolu 10 gadu vecumā un 19 gados paziņoja, ka ir homoseksuāla. Viņa nāk no romu ģimenes - Brukhilas radi no mātes puses dzīvo tradicionālā čigānu karavānā.

16 gadu vecumā Brukhila saķērusies ar policiju un 20 gados notiesāta par draudu izteikšanu.

foto: Facebook
Savanna Brukhila ar draudzenes meitu Stāru

Pirms kļūšanas par apsardzi sieviete strādājusi par aprūpētāju.

Savukārt 20 gadu vecā Frenkija nāca no pilnīgi citas pasaules. Viņa bijusi labi audzināta, bet viņas IQ bijis ārkārtīgi zems. Neilgi pirms grūtniecības iestāšanās viņa joprojām spēlējusies ar lellēm. Tiesa atzinusi, ka Frenkija bijusi "nenobriedusi".

Brukhilas un Frenkijas attiecības jau no sākta gala bijušas "toksiskas", Frenkijai arvien vairāk pakļaujoties Brukhilas valdonīgumam. 

foto: Facebook
Frenkija Smita

Brukhila daudzkārt izrādījusi neveselīgu greizsirdību, reiz pat sociālajos tīklos publicējot video, kurā redzama, draudot ikvienam, kurš paskatīsies uz viņas draudzeni. 

Stāras vectēvs izdara pašnāvību

Stāras vectēvs, Frenkijas Smitas tēvs Endrū, nespējot sadzīvot ar faktu, ka viņa meita ir daļēji vainojama viņa mazmeitas nāvē, šī gada jūnijā izdarījis pašnāvību.

Pirms nāves viņš meitai uz cietumu aizsūtījis sirdi plosošu vēstuli, kurā sola par mazmeitu parūpēties.

"Tu parūpējies par sevi un es parūpēšos par mazuli" - bijis rakstīts zīmītē, ko Endrū nosūtījis savai meitai uz cietumu. Par šo faktu medijiem pastāstījis Endrū tēvs Frenks. Endrū kopš mazmeitas nāves bija saglabājis viņas plaukstas nospiedumu uz loga, un nespēja pārdzīvot meitenītes nāvi. 

Savas meitas Frenkijas dzimšanas dienā 50 gadu vecais vīrietis atņēmis sev dzīvību, pārdozējot. Blakus viņam atradies mazās Stāras mētelītis.

foto: Facebook
Sociālajos tīklos meitenītes dzīve izskatījusies skaisti

Sašutums pār sociālo darbinieku praksi

Šokējošā slepkavības lieta ir satricinājusi Lielbritānijas sabiedrību, daļai pieprasot pārskatīt valstī esošo sociālo pakalpojumu sistēmu.

Britu premjerministrs Boriss Džonsons šo lietu nosaucis par "šokējošu un sirdi plosošu", vietnē "Twitter" piebilstot: "Mums ir jāaizsargā bērni no šiem barbariskajiem noziegumiem un jānodrošina, ka tiek gūta mācība."

Trešdien tiks pasludināts galējais spriedums un sievietēm piespriestā soda apmērs.

Zināms, ka līdzīga lieta iztiesāta vien pirms pāris mēnešiem, kad kāda sieviete atzīta par vainīgu sava vīra sešus gadus vecā dēla slepkavībā.