foto: AFP/Scanpix
PVO: ļoti mazticams, ka esošās vakcīnas būtu neefektīvas pret omikrona paveidu
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ārkārtas situāciju direktors Maikls Raiens.
Pasaulē
2021. gada 8. decembris, 08:09

PVO: ļoti mazticams, ka esošās vakcīnas būtu neefektīvas pret omikrona paveidu

Jauns.lv / LETA

Ir "ļoti mazticams", ka esošās Covid-19 vakcīnas nesniegtu nekādu aizsardzību pret omikrona paveidu, un nav konstatēts, ka tas izraisītu smagāku saslimšanu nekā iepriekšējie Covid-19 paveidi, otrdien paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ārkārtas situāciju direktors Maikls Raiens.

Raiens ziņu aģentūrai AFP pavēstīja, ka vēl ir daudz jānoskaidro par omikrona paveidu, kuram ir daudz mutāciju, tomēr provizoriski dati rāda, ka tas neizraisa smagāku saslimšanu nekā delta un citi paveidi.

"Provizoriskie dati nenorāda, ka saslimšana ir smagāka. Faktiski tie norāda uz mazāk smagu saslimšanu," intervijā sacīja Raiens, tomēr uzstājot, ka vēl vajadzīgi tālāki pētījumi.

"Šis ir ļoti agrīns laiks, mums ļoti jāuzmanās ar to, kā interpretējam šo signālu." 

Raiens arī sacīja, ka nav nekādu pazīmju par to, ka omikrona paveids varētu pilnīgi apiet aizsardzību, kuru sniedz pastāvošās Covid-19 vakcīnas.

"Mums ir ļoti efektīvas vakcīnas, kas ir pierādījušas efektivitāti pret visiem līdzšinējiem paveidiem smagas saslimšanas un hospitalizācijas ziņā," sacīja 56 gadus vecais Raiens, kurš ir epidemiologs un bijušais traumatologs.

"Nav iemesla gaidīt, ka tas tā nebūtu" omikrona paveida gadījumā, teica Raiens. Viņš norādīja uz agrīniem datiem no Dienvidāfrikas, kur šis paveids tika konstatēts pirmoreiz, kuri "vedina uzskatīt, ka vakcīna ir efektīva vismaz aizsardzības ziņā".

Viņš atzina par iespējamu, ka esošās vakcīnas varētu izrādīties mazāk efektīvas pret omikrona paveidu, kuram ir vairāk nekā 30 mutāciju pīķa proteīnā, bet nosauca par "ļoti mazticamu", ka šis paveids pilnībā izvairītos no vakcīnu sniegtās aizsardzības.

Raiens sacīja, ka cīņā pret visiem Covid-19 paveidiem "vislabākais ierocis, kas mums ir tieši tagad, ir vakcinēšanās".