foto: AP/Scanpix
Ir izraudzīts konkrēts laiks Putina un Baidena videosamitam, vēsta Kremlis
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2021. gada 3. decembris, 18:20

Ir izraudzīts konkrēts laiks Putina un Baidena videosamitam, vēsta Kremlis

Jauns.lv / LETA

Kremlis piektdien paziņojis, ka Krievija un ASV ir panākušas vienošanos par iespējamo abu valstu prezidentu Vladimira Putina un Džo Baidena videosamitu tuvāko dienu laikā, tomēr vēl esot jāsaņem ASV galīgā piekrišana.

Kremļa padomnieks Jurijs Ušakovs pavēstīja, ka Putins plāno Baidenam izskaidrot ierosinājumu par drošības garantijām, kas apturētu NATO paplašināšanos uz austrumiem un izbeigtu, Maskavas vērtējumā, draudīgo bruņojuma izvietošanu Krievijas kaimiņvalstīs, tostarp Ukrainā.

Ušakovs norādīja, ka sarunas ar Baidenu var notikt pēc Putina vizītes Indijā, kas paredzēta nākamajā nedēļā.

"Mums ir konkrēts datums un laiks šādai videokonferencei. Domāju, ka labāk ir sagaidīt galīgo piekrišanu no amerikāņu puses. Tomēr šī sanāksme videokonferences formātā diezgan aktīvi tiek gatavota," viņš klāstīja.

Virtuālās tikšanās laikā Putins un Baidens varētu pārrunāt abu valstu līderu pirmajā samitā jūnijā Ženēvā panāktos lēmumus, kā arī pārrunāt Afganistānas, Irānas, Lībijas, Sīrijas un stratēģiskās stabilitātes jautājumus.

ASV, to sabiedrotie NATO un Ukraina apsūdz Maskavu par karaspēka koncentrēšanu Ukrainas robežas tuvumā, un Kijeva ir paudusi bažas, ka Krievija plāno uzbrukumu. Krievija gan noliedz plānus iebrukt Ukrainā un savukārt apsūdz Kijevu par savu spēku koncentrēšanu pie teritorijām Austrumukrainā, kuras kontrolē Maskavas uzturētās kaujinieku bandas.

Jau vairākas nedēļas Krievija ir centusies panākt augstākā līmeņa sarunas ar ASV un pieprasa rietumvalstīm sniegt juridiski saistošas drošības garantijas.

"Ņemot vērā saspringto situāciju, mums steidzami jāsaņem pienācīgas garantijas. Tas vienkārši nevar tā turpināties," žurnālistiem uzsvēra Ušakovs.

Kremļa padomnieks piektdien atkārtoti noliedza Krievijas iespējamo agresiju pret Ukrainu.

"Tās ir muļķības, nav nekāda saasinājuma," viņš paziņoja. "Mums ir tiesības pašiem savā teritorijā pārvietot karavīrus, nav pilnīgi nekāda saasinājuma," apgalvoja Ušakovs.