foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Kādā vakcinācijas centrā Londonā divi vienā – pote un pašbilde ar britu premjeru Borisu Džonsonu.
Pasaulē
2021. gada 4. decembris, 07:41

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Jauns.lv / LETA

Vakcinācija pret kovidu izglābusi Eiropā 470 000 cilvēku dzīvību vismaz 60 gadu vecumā, lēsts Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona biroja un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra pētījumā.

Analizēti dati no 32 valstīm, tostarp Latvijas. Aplēsēs nav iekļautas par 60 gadiem jaunāki cilvēki un tie, kas izglābti, pateicoties vakcinācijas netiešam efektam slimības pārneses samazināšanās dēļ. Novērsti vidēji 51% nāves gadījumu, pirmā ar 93% ir Islande, kur vakcinēti visi minētajā vecumā, bet pēdējā ar 6% ir Ukraina, kur potēti 20 procenti. Latvijā novērsti 26% nāves gadījumu.

Vācijas armijā vakcinēšanās pret kovidu būs obligāta, paziņojusi Aizsardzības ministrija. Armijā un ministrijas civilo darbinieku vidū reģistrēts vairāk nekā 1200 inficēšanās gadījumu.
Eiropas Zāļu aģentūra izvērtē pieteikumu par ASV ražotāja "Johnson&Johnson" vakcīnas izmantošanu balstvakcinācijā pret kovidu. Papildu deva varētu tikt dota 18 gadu vecumu sasniegušajiem un vismaz divus mēnešus pēc pirmās potes. Šī ir vienīgā vakcīna, kurai izmanto tikai vienu devu.

Eiropas Komisija ierosinājusi, ka bloka vakcinācijas sertifikātam vajadzētu būt derīgam tikai deviņus mēnešus pēc otrās potes saņemšanas, ja nebūs saņemta trešā pote. To iesakot, ņemtas vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijas par balstvakcināciju pēc pusgada un paredzēti papildu trīs mēneši, lai dalībvalstis varētu koriģēt vakcinācijas kampaņas. Ieteikums jāapstiprina dalībvalstu parlamentiem un Eiropas Parlamentam. Grieķija, Francija un Vācija jau ir ceļā uz to.