foto: AFP/Scanpix
Austrālija atzīst "Hezbollah" par teroristu organizāciju, jo tas valstij rada "reālus" un "ticamus" draudus
Vairākas Rietumvalstis ir atzinušas "Hezbollah" par teroristu grupējumu.
Pasaulē
2021. gada 24. novembris, 11:42

Austrālija atzīst "Hezbollah" par teroristu organizāciju, jo tas valstij rada "reālus" un "ticamus" draudus

Jauns.lv / LETA

Austrālija trešdien atzina Libānas proirānisko šiītu kaujinieku grupējumu "Hezbollah" par teroristu organizāciju, attiecinot līdz šim "Hezbollah" bruņotajām vienībām noteikto klasifikāciju uz visu grupējumu, kuram ir ievērojama vara Libānā.

Austrālijas iekšlietu ministre Kārena Endrūsa paziņoja, ka "Hezbollah" "turpina draudēt ar teroristu uzbrukumiem un sniegt atbalstu teroristu organizācijām", un šis grupējums rada "reālus" un "ticamus" draudus Austrālijai.

Vairākas Rietumvalstis ir atzinušas "Hezbollah" par teroristu grupējumu, tomēr dažas valstis nevēlas noteikt sankcijas pret šī grupējuma politisko spārnu, baidoties, ka šāda rīcība varētu destabilizēt Libānu un apgrūtināt kontaktus ar tās varas iestādēm.

"Hezbollah" Libānā darbojas daļēji kā kaujinieku organizācija un daļēji kā politiska partija, un daļēji kā pamatpakalpojumu sniedzēja Libānas šiītu kopienai.

Kopš Libānā 1990.gadā beidzās pilsoņkarš, "Hezbollah" ir vienīgā karojusī puse, kas līdz šim atteikusies atbruņoties.

Austrālijā, kur dzīvo liela libāniešu kopiena, tagad būs aizliegta dalība "Hezbollah" vai finansējuma sniegšana šai organizācijai.

Austrālija pieņēma šo lēmumu laikā, kad Libāna pārcieš smagu politisko un ekonomisko krīzi. Libānā 2022.gada martā ir gaidāmas vēlēšanas, un sabiedrībā pieaug dusmas par valdošās šķiras nepotismu un korupciju.

Endrūsa paziņoja, ka Austrālija par teroristu organizāciju atzīst arī galēji labējo grupējumu "The Base". "Tas ir vardarbīgs, rasistisks neonacistu grupējums, par kuru drošības aģentūrām zināms, ka tas plāno un gatavo teroristu uzbrukumus," sacīja ministre.