foto: Instagram @navalny
"Mērķis - salauzt cilvēku" Bijušie ieslodzītie atklāj, kā cietumā izņirgājas par Alekseju Navaļniju
Pasaulē
2021. gada 4. novembris, 11:54

"Mērķis - salauzt cilvēku" Bijušie ieslodzītie atklāj, kā cietumā izņirgājas par Alekseju Navaļniju

Jauns.lv

Bijušie ieslodzītie Narimans Osmanovs un Jevgēnijs Buraks telekanālam "Doždj" pastāstījuši, kā cietumā izņirgājas par politiķi Alekseju Navaļniju, vēsta "Meduza".

Osmanovs un Burakovs kādu laiku pabijuši vienā vienībā ar Navaļniju, bet nu jau tikuši brīvībā. Pēc Osmanova teiktā, šī vienība tika speciāli izveidota pirms Navaļnija ierašanās kolonijā.

Ieslodzītajiem, pēc viņa teiktā, paziņoja, ka viņu sestajā vienībā "pārrauta truba" un viņus pārved uz citu - otro vienību. Jaunajā vienībā "viss bija tikko nokrāsots, kārtībā savests steigā".

Pēc tam, ar katru ieslodzīto notika pārrunas. "Man jautāja: tu zini, kāpēc paliki šeit? Es saku: laikam, Navaļniju šeit atvedīs," sacīja vīrietis. Ar Navaļniju ieslodzītajiem kontaktēties aizliedza, lai radītu pilnīgas izolācijas politiku.

"Mēs, protams, cietām kopā ar viņu. Ja godīgi, psihiski es joprojām neesmu atguvies."

 

Pēc Osmanova vārdiem, Navaļnijs centās ar viņu parunāt, taču viņš šos centienus apturēja, taču atbildēja uz politiķa jautājumu, kur kolonijas teritorijā ir "droša vieta" (laukums sporta nodarbībām).

Navaļnija badastreika laikā no 31. marta līdz 23. aprīlim, kolonijā no agra rīta cepa "pus maisu ar desām", lai smarža liktu politiķim izbeigt protesta akciju.

 

Tāpat blakus politiķim ievietots ieslodzītais, kuru pēc tam ievietoja sanitārajā daļā un paziņoja, ka viņam it kā esot tuberkoloze.

Kā norāda Osmanovs, viņam izdevies pateikt Navaļnijam, ka tas ir iestudēts.

Kad Navaļniju, kurš pieteica badastreiku, pārveda no kolonijas uz slimnīcu, cietuma vadība sagatavoja filmu par politiķa "netradicionālo orientāciju".

 

Filmu, pastāstīja Jevgēnijs Buraks, kurš arī bija vienā vienībā ar Navaļniju, parādīja politiķa dzimšanas dienā, 4.jūnija vakarā. Pēc tam, kad Navaļnijs atgriezās no slimnīcas kolonijā, viņam vairākas dienas speciāla traucēja gulēt.

Pēc Osmanova vārdiem, blakus Navaļnijam ievietoja ieslodzīto no zemākās cietuma hierarhijas kastas, kurš "spēlēja viņam uz nerviem, izdvešot dažādas skaņas".

 

"Speciāli viņam to izdarīja pēc slimnīcas, lai viņam nekļūtu labāk. (..) Viņiem visiem tur ir mērķis - salauzt cilvēku," sacīja Osmanovs.

Ieslodzītie no Navaļnija vienības, pēc Osmanova un Buraka vārdiem, izdarīja uz politiķi spiedienu arī citos veidos, piemēram, visu laiku staigāja viņam pakaļ vai pierakstīja katru pateikto vārdu, lai pēc tam nodotu kolonijas darbiniekiem.

Politiķis ticis provocēts, lai viņš pielietotu spēku, taču Navaļnijs tam nepadevās, tikai vienu reizi pateica: "Pienāks laiks, jūs bēgsiet caur logu."

 

Savukārt Sabiedriskās novērošanas komisijas (ONK) biedri Vladimiras apgabalā apšaubīja bijušo ieslodzīto stāstu patiesumu. "Es domāju, ka tās ir tikai runas. Es tikai zinu pēc pēdējās informācijas, ka viss viņam ir normāli," paziņoja ONK biedrs Sergejs Jažans.