foto: REUTERS/SCANPIX
Kopš teju pilnīga abortu aizlieguma Polijā, vairāk nekā 30 000 sieviešu meklējušas iespēju to veikt nelegāli vai ārvalstīs
Sieviete Varšavā, protestējot pret abortu aizliegumu 2021. gada 28. janvārī.
Pasaulē
2021. gada 22. oktobris, 13:58

Kopš teju pilnīga abortu aizlieguma Polijā, vairāk nekā 30 000 sieviešu meklējušas iespēju to veikt nelegāli vai ārvalstīs

Jauns.lv

Zināms par vismaz 34 tūkstošiem Polijas sieviešu, kas meklējušas iespēju veikt abortus nelegāli vai ārvalstīs, kopš pirms gada valstī tika pieņemts teju pilnīgs abortu aizliegums, vēsta “The Guardian”.

Organizācija “Abortions Without Borders” (AWB), kas palīdz Polijas sievietēm rast iespēju veikt drošu abortu, vēsta, ka vairāk nekā tūkstotis Polijas sieviešu pēdējā gada laikā meklējušas iespēju pārtraukt grūtniecību otrajā trimestrī ārvalstu klīnikās. Vismaz 460 iedzīvotājas gada laikā aizceļojušas uz Lielbritāniju, kur abortu ļauts veikt līdz pat 24 grūtniecības nedēļai vai izņēmuma gadījumos vēl vēlāk.

Organizācija uzsvērusi, ka šie skaitļi patiesībā, domājams, ir lielāki.

“Mēs sastopam aizvien vairāk sieviešu, kas saskārušās ar embriju iedzimtiem defektiem, un lūdz mūsu palīdzību. Mēs dzirdam no viņām, ka ārsti apzināti paziņo par embrija diagnozi novēloti vai nav atklāti par to, cik nopietna ir abnormalitāte, lai samazinātu sievietes iespēju veikt abortu,” stāsta AWB dibinātāja Mara Klarka.

Ārstiem Polijā par nelegāla aborta veikšanu paredzēts cietumsods līdz pat trim gadiem.

AWB palīdzējusi sievietēm no Polijas aizceļot uz Beļģiju, Vāciju, Spāniju un Čehiju, lai tur veiktu legālas un drošas grūtniecības pārtraukšanas procedūras.

Beļģija pirms trim nedēļām publiski paziņoja, ka sniegs atbalstu Polijas sievietēm, kas vēlas pārtraukt grūtniecību, piešķirot AWB 10 000 eiro lielu finansējumu.

Varšavā turpinoties protestiem pret abortu aizliegumu, policija pielieto asaru gāzi

gallery icon

Polijas Konstitucionālā tiesa 2020. gada 22. oktobrī atzina, ka abortu veikšana nemaināmu, iedzimtu embrija defektu, arī Dauna sindroma un nāvējošu slimību dēļ ir nelikumīga, jo konstitūcija aizsargā katra indivīda dzīvību. Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegums, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Tiesas lēmums stājās spēkā šī gada janvārī, tomēr jau pirms tam valstī noteiktie aborta ierobežojumi bija vieni no striktākajiem Eiropā. Procedūra valstī bija liegta līdz pat 1932. gadam, kad tos atviegloja, ļaujot grūtniecību pārtraukt izņēmuma gadījumos, kad grūtniecība iestājusies pēc izvarošanas vai incesta, vai medicīniskas nepieciešamības dēļ.

Pēc pērnā gada tiesas sprieduma norisinājās plaši protesti ne vien Polijā, bet arī citās valstīs, aktīvistiem paužot atbalstu Polijas sievietēm.

Pikets pie vēstniecības Latvijā pret abortu aizliegumu Polijā

Pie Polijas vēstniecības Rīgā šodien no plkst.18 līdz 18.30 notika pikets pret abortu aizliegumu Polijā. Pikets notika reaģējot uz Polijas ...

gallery icon

Polijā protestē pret abortu aizliegumu

Agrā piektdienas rītā Varšavā sapulcējušies vairāki simti demonstrantu, protestējot pret Polijas Konstitucionālās tiesas pieņemto faktisko abortu aizliegumu. Vairāki simti cilvēku ...

gallery icon

Protestētāji lūdz atbrīvot Marokas žurnālisti Hajaru Raisoni, kurai piespriests cietumsods par nelikumīgu abortu

gallery icon