Pasaulē
2021. gada 20. oktobrī, 16:29

Kremļa kritiķis Navaļnijs saņēmis EP prestižo Saharova cilvēktiesību balvu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva trešdien piešķirta ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam.

Kremļa kritiķis Navaļnijs saņēmis EP prestižo Saha...
foto: Ekrānuzņēmums
Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.
Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Opozicionāru balvai bija izvirzījuši EP deputāti no grupas "Eiropas atjaunotne".

EP lielākā frakcija - centriski labējā Eiropas Tautas partijas (EPP) grupa - tviterī aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "atbrīvot Alekseju Navaļniju. Eiropa aicina uz viņa un visu pārējo politieslodzīto brīvību".

Krievijā notiek mītiņi Navaļnija atbalstam

Krievijā policija trešdien aiztur cilvēkus opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos vairākos desmitos valsts pilsētu.

Navaļnija izveidotais Korupcijas apkarošanas fonds, kurš Krievijā ticis aizliegts, tviterī pavēstīja, ka "Saharova prēmija, protams, ir arī prēmija visiem jums. Visiem nevienaldzīgajiem cilvēkiem, kuri pat vistumšākajos laikos nebaidās runāt patiesību. Ar katru dienu mūs ir arvien vairāk un vairāk un kopā mēs uzvarēsim".

Pagājušā gada Saharova cilvēktiesību balva tika piešķirta Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Aleksejs Navaļnijs klausās tiesas spriedumu

Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu ...

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

Aleksejs Navaļnijs no Berlīnes dodas uz Maskavu

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.