Pasaulē
2021. gada 18. oktobris, 17:11

Polijas premjers brīdina par ES nākotnes apdraudējumu

Jauns.lv / LETA

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pirmdien brīdinājis citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderus, ka bloks draud pārvērsties "centralizēti pārvaldītā organizācijā, kuru vada institūcijas, kas nav pakļautas demokrātiskai kontrolei".

Kolēģiem adresētajā vēstulē Moraveckis norāda, ka tas ir "bīstams fenomens, kas apdraud Savienības nākotni". Viņš tomēr uzsvēris, ka Polija arī turpmāk būs "lojāla dalībvalsts", aicinot bloka līderus būt "atvērtiem dialogam" par ES reformēšanu.

"Es patiesi ticu, ka kopīgi savstarpējas cieņas un sapratnes garā bez vienu gribas uzspiešanas citiem mēs varam rast risinājumu, kas stiprinās Eiropas Savienību," norādījis Polijas premjers.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Polijas Konstitucionālais tribunāls atzina, ka valsts konstitūcija ir pārāka par ES tiesību normām.

Šo tiesa spriedumu ļoti asi kritizējuši Vācijas un Francijas līderi, kamēr Ungārija paudusi Varšavai atbalstu.

Daļa ekspertu apgalvo, ka tas varētu būt pirmais solis Polijas aiziešanai no ES, lai gan Varšava atkārtoti uzsvērusi, ka nevēlas un neplāno izstāties no bloka.

Savā vēstulē Moraveckis norādījis, ka ES tiesību prioritāte "nav neierobežota" un ka neviena suverēna valsts nevar uzskatīt citādi.

"Šobrīd saskaramies ar ļoti bīstamu fenomenu, kad vairākas Eiropas Savienības institūcijas uzurpē pilnvaras, kuras līgumi tām nepiešķir, un uzspiež savu gribu dalībvalstīm. Tas konkrēti redzams šobrīd, kad šim nolūkam tiek izmantoti finanšu instrumenti," uzsvēris Polijas valdības vadītājs.

Viņš brīdinājis, ka Briseles institūcijas, kas nav pakļautas demokrātiskai kontrolei, var pārveidot ES par "organizāciju, kura ir pretrunā ar mūsu kopējām vērtībām".