Pasaulē
2021. gada 16. oktobris, 10:33

ASV sola kompensācijas drona triecienā Kabulā nogalināto 10 civiliedzīvotāju radiniekiem

Jauns.lv / LETA

ASV Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka ir apņēmusies piedāvāt kompensācijas drona triecienā Kabulā nogalināto 10 civiliedzīvotāju radiniekiem.

ASV septembrī atzina, ka ir izdarījušas "traģisku kļūdu", 29. augustā Kabulā veicot drona triecienu pret iespējamiem "Islāma valsts" kaujiniekiem, bet viņu vietā nogalinot 10 civiliedzīvotājus, tai skaitā septiņus bērnus. 

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs piektdien publicētajā paziņojumā sacīja, ka Aizsardzības ministrija arī sadarbojas ar Valsts departamentu, lai palīdzētu upuru izdzīvojušajiem tuviniekiem pārcelties uz ASV.

Kērbijs sacīja, ka par šo lietu tika runāts, kad ceturtdien tikās aizsardzības ministra vietnieks politikas jautājumos Kolins Kāls un ASV bezpeļņas humānās palīdzības organizācijas "Nutrition & Education International" (NEI) dibinātājs un prezidents Stīvens Kvons.

"Kāls atkārtoti apliecināja aizsardzības ministra Loida Ostina saistības pret upuru ģimenēm, tai skaitā piedāvājot kompensācijas maksājumus," sacīja Kērbijs. Viņš nepateica, cik daudz naudas tiks piedāvāts.

ASV spēki 29. augustā astoņas stundas bija izsekojuši baltu automobili "Toyota Corolla", kuru bija redzējuši Kabulā kādā objektā, ko izlūkdienests bija identificējis kā vietu, no kuras "Islāma valsts" kaujinieki gatavojuši uzbrukumus Kabulas lidostai. Vēlāk noskaidrojās, ka izlūkdienesta informācija par šo automašīnu bijusi maldīga.

Drona izšauta raķete "Hellfire" uz šo automobili nogalināja 10 cilvēkus, tai skaitā septiņus bērnus, bet neviens no viņiem nebija saistīts ar "Islāma valsti". ASV amatpersonas uzskatīja, ka šajā automobilī bijušas sprāgstvielas, bet laikraksts "New York Times" vēlāk ziņoja, ka tajā bijušas ūdens kannas.

foto: ZUMAPRESS.com
Sekas, ko izraisīja drona trieciens Kabulā.

Automobili vadīja NEI ilggadējs darbinieks Zemerajs Ahmadi, un tas tikko bija iebraucis Ahmadi ģimenes nama teritorijā un atradās uz piebraucamā ceļa. Triecienā tika nogalināti 10 šīs ģimenes locekļi. 

ASV Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs 17. septembrī atzina šo drona triecienu par "traģisku kļūdu". Viņš gan aizstāvēja šo ASV operāciju kā "pašaizsardzības triecienu", jo pastāvējušas bažas par uzbrukumu Kabulas lidostai.

26. augustā "Islāma valsts" teroristi pašnāvnieki sarīkoja sprādzienus pie Kabulas lidostas, nogalinot 169 afgāņus un 13 ASV karavīrus.