foto: AP/Scanpix
Pieaugošā saslimstība kaimiņos: maskas iekštelpās obligātas arī vakcinētajiem; uzstājīgs ieteikums attālinātajam darbam
Pasaulē
2021. gada 29. septembris, 18:29

Pieaugošā saslimstība kaimiņos: maskas iekštelpās obligātas arī vakcinētajiem; uzstājīgs ieteikums attālinātajam darbam

Jauns.lv

Lietuvas valdība trešdien nolēma pastiprināt pašreizējos epidemioloģiskos noteikumus. No 1. oktobra sejas masku valkāšana iekštelpās kļūs obligāta arī vakcinētajiem, tāpat tiek visiem lūgts pāriet uz attālinātu darbu, ja to ļauj darba specifika.

Lietuvas Iekšlietu ministrijas reģistrētajā dokumentā teikts, ka epidemioloģiskā situācija valstī joprojām ir nelabvēlīga lipīgā delta varianta izplatības dēļ. "Tāpēc ir jāveic papildu pasākumi, lai kontrolētu situāciju ar Covid-19. Tagad imunitāte pret Covid-19 ir 67,7% pilsoņu, taču ar to nepietiek, lai situāciju pārvaldītu," teikts dokumentā.

Valdība nolēma no 1. oktobra ieviest obligātu masku nēsāšanu iekštelpās visiem, tostarp arī personām ar tā saukto iespēju pasi (patlaban cilvēki ar šo dokumentu var nevilkt masku vietās, kur tiek pieņemti tikai klienti ar "iespēju pasi"). Maskas jāvalkā visām personām, kas vecākas par 6 gadiem. Tiem cilvēkiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar valkāt maskas, būs jāvalkā aizsargi. Maskas nav vajadzīgas sporta vai tādu procedūru laikā, kuras nevar sniegt ar masku.

No 1. oktobra gan privātais, gan valsts sektors tiek aicināts ieviest attālinātu darbu.

Ministru prezidente Ingrīda Šimonīte pauda, ka valdība šobrīd nav gatava pieņemt papildu ierobežojumus, un vakcinācija joprojām ir galvenais līdzeklis pandēmijas apkarošanai. "Valdība noteikti nav gatava veikt citas izmaiņas tagad, un galvenā stratēģija joprojām ir pārliecināt tos, kuri līdz šim ir nolēmuši nevakcinēties, jo īpaši vecāka gadagājuma cilvēkus." Valdības vadītāja arī uzsvēra, ka ieteikums strādāt no mājām ir "uzstājīgs", ja to ļauj darba specifika.

Pēc Šimonītes teiktā, statistika liecina, ka saslimšanas gadījumu skaits pieaug diezgan strauji. Vislielāko ietekmi uz pieaugošo gadījumu skaitu atstāj pašu cilvēku uzvedība.

"Protams, cilvēku kontakti gan darba vietās, gan izglītības iestādēs diemžēl ir viens no galvenajiem vīrusa izplatīšanās veidiem. Darba kolektīvos masku valkāšana būs obligāta gadījumos, kad cilvēki strādās fiziskā kontaktā un atradīsies telpās," norādīja Šimonīte.

Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta vēl 1847 cilvēkiem, kā arī reģistrēti 14 jauni nāves gadījumi ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19,  trešdien paziņojis Statistikas departaments.

Kopš pandēmijas sākuma inficēšanās ar jauno koronavīrusu valstī pavisam diagnosticēta 329 869 cilvēkiem.

Ar Covid-19 kopumā Lietuvā miruši 4965 cilvēki.

Slimnīcās pašlaik tiek ārstēts 1171 Covid-19 pacients, 129 no viņiem atrodas reanimācijā.

Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā pieaudzis līdz 656,3.

Pret Covid-19 Lietuvā vakcinēti kopumā 1 742 132 cilvēki, tostarp 1 609 120 cilvēkiem vakcinācijas kurss pabeigts. 24 625 cilvēki līdz šim sapotēti ar nostiprinošo vakcīnas devu.